„Хъбъл“ засне две сблъскващи се галактики

Изображение 1 от 2

    Сблъсъкът на галактики продължава милиони години. Астрономите и ползваните от тях наземни и космически телескопи имат достатъчно време, за да документират този феномен.

    Заснетия от "Хъбъл" сблъсък е наречен от астрономите NGC 6052 и е наблюдаван за пътви път през 1774 г., Тогава откривателят му Уилям Хершел го класифицирал като галактика с неправилна форма. Учените сега знаят, че NGC 6052 не е една-единствена галактика със странна форма, а две галактики, като всяка от тях е притеглена от гравитацията на другата.

    "Много отдавна гравитацията събрала заедно двете галактики в хаотичното състояние, което сега наблюдаваме", се казва в комюнике на Европейската космическа агенция. "Звездите от двете първоначални галактики сега следват нови траектории в резултат на новия гравитационен ефект."

    Двете галактики, които формират една цялост със странна форма, са кръстени NGC 6052A и NGC 6052B. Очертанията на всяка от тях скоро няма да се различават, а това свидетелства, че NGC 6052A и NGC 6052B са в последните етапи от сливането си.

    Източник: nauka.offnews

    Коментари в сайта

    Последни новини