Нинова не вижда необходимост Станишев да е в ЕП. Преглед на печата

Гласуването за водач на евролистата на БСП е сред водещите теми на неделните вестници.

"След четири часа дебати и тайно гласуване Националният съвет на БСП избра журналиста и депутат Елена Йончева за водач на листата с кандидати за евродепутати за изборите през май. За Йончева са гласували 95 от участниците в закрития пленум, а за другия претендент Сергей Станишев - 75. Резултатът може да се тълкува като преброяване на подкрепата за най-тясното ръководство и за вътрешната опозиция в БСП, а разликата се оказа малка, коментираха социалисти. Мотивът на партийния лидер Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро на БСП да издигнат непартиен кандидат за водаческото място е желанието да разширят подкрепата на предстоящите избори. Йончева е лансирана като "борец срещу корупцията". Засега не е известно на кое място в листата ще бъде президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който също имаше много номинации от местните структури на БСП. По неофициална информация той е бил издигнат на 87% от местата, а зад кандидатурата му седят някои от ключовите преди лица на БСП като Георги Гергов, Михаил Миков - предишен лидер на лявата партия, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов..." - в. "Дневник".

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова нажежи страстите на червения пленум като категорично се опълчи на идеята Сергей Станишев да оглави партийната листа за евровота. "Не е задължително Станишев да е евродепутат. Да освободим Сергей от неудобството да изразява позицията на БСП, съчетано с различна позиция на ПЕС", заявила Нинова. После подробно припомнила всички различия между родните социалисти с ПЕС. Като аргумент Корнелия изтъкнала също, че лидерите на ЕНП и АЛДЕ не са евродепутати. Ня дала пример и с бившия президент на ПЕС Поул Расмусен, който също не е бил част от ЕП. Преди пленума Изпълнителното бюро на столетницата посочи като свой фаворит Елена Йончева. В отговор Станишев репликирал, че президентът на АЛДЕ Греъм Уотсън е в ЕП, както и генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез. Станишев обвинил Нинова, че търси разделителни линии в партията. Той бил категоричен, че е некоректно да се поставя лоялността му под въпрос. Президентът на ПЕС предупредил, че без помощ от ПЕС БСП няма да успее, ако дойде на власт. Въпреки това Нинова се обявила категорично против предложението на Станишев да се гласуват заедно първо и второ място в листата, което би позволило Сергей и Елена да си гарантират мандати." - в. "Стандарт".

"Елена Йончева призна, че не е очаквала да се изправи в битка срещу бившия си приятел и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев за водач на евролистата на БСП. Признанието си тя направи в студиото на Би Ти Ви в предаването "120 минути", след като социалистите гласуваха за нея. След проведения таен вот Йончева получи 95 гласа от Националния съвет, а Станишев - 75. "Не ми беше леко. Не мисля, че е голямо противопоставяне. Хората, които подкрепиха мен, Станишев и Деница Златева, над 200 номинации получи всеки един от нас. Аз получих 266, а Станишев 230. Аз искам да благодаря на всички, които застанаха зад мен, това е огромна отговорност. Това не е просто битка за Европейския парламент, това не е битка за тези 17 депутати. Това е битка за България, за всички тези хора, които са проевропейски настроени", коментира Йончева. На коментара на лидера на ПЕС "Не е важно Станишев или Йончева, а дали ще успеем да излезем след този избор обединени", избраната за водач на евролистата на социалистите бивша журналистка заяви, че БСП са единни, защото е нормално в една партия да има дебат." - в. "24 часа".

"Сергей Станишев остана без детелина за късмет в деня на св. Патрик. Нещо повече. Той претърпя двойна загуба. В ранните часове на деня той преживя първото си разочарование след провала на Марош Шефчович на президентските избори в Словакия. Енергийният еврокомисар е ключова фигура в ПЕС и Брюксел, но на родна почва претърпя съкрушителна загуба от една екозащитничка - Зузана Чапутова, която е новобранец в политика, но има всички шансове в края на месеца да стане първата жена - държавен глава в Братислава. Часове по-късно днес Сергей Станишев получи втори удар - от БСП, след като загуби битката за водачеството в червената евролиста. И то отново от жена, прохождаща в политиката. Която лично той представи на естаблишмънта в Брюксел още като премиер, приемайки овациите за влизането на България в Евросъюза преди 12 години. Тогава Елена Йончева беше неговата фаворитка. Днес тя, макар и семейна приятелка, влезе в ролята на партиен опонент - избраницата на партията, която трябва да се пребори както за запазване на партийното статукво, така и за победата на БСП на предстоящите избори. Днес Сергей Станишев даде лидерски урок на Корнелия Нинова. Показа как се правят нещата по европейски: яви се на пленума с играчка рицар - подарък за сина на Елена. Издаде, че малкият пожелал дара, когато с майка му били на гости на семейство Станишеви. Така даде елегантен знак, че Елена не му е враг, че не води с нея партийни битки. Станишев поиска още пленумът да избере и първия, и втория в листата. За да се сложи точка на партийната интрига Елена или Сергей. И ясно показа, че джентълменти ще приеме второто място. Но Нинова не го разбра. За нея подреждането на евролистата е част от дребната й битка да се утвърди като железния лидер който командва. Маха, сваля, реди - всичко решава тя. Затова и прекрачи границата като каза, че за нея Станишев изобщо няма място в листата. Ответният удар не закъсня. Думите, с които Станишев напусна пленума: "Не приеха протегната ръка, битката продължава", прозвучаха като проклятие. Интригите в Брюксел са пословични, апаратните игри също. Ако Станишев поиска, ще помете Нинова. Има вече и знанието, и опита и евролостовете за това. За мен не е самоцел да водя листата на БСП, каза преди пленума Сергей Станишев и още тогава сложи точката в интригата кой печели гласовете на Столетницата. Но остави въпроса защо дългогодишният лидер на социалистите допусна да го вкарат в тази куца битка. Тъй като дузина причини още от самото начало подсказваха, че финалът е предизвестен, а решението ще зарадва Йончева..." - в. "Стандарт".

Протестите в Сърбия срещу президента Вучич също заемат подобаващо място на страниците на вестниците.

"Протестиращите в Белград започнаха да правят "жива верига" около сградата на президентството, опитвайки се да попречат на президента Александър Вучич да я напусне, предаде кореспондентът на БГНЕС. Лидерът на партия "Двери" Бошко Обрадович заяви, че днес са се събрали през президентството, за да повторят искането си за оставка на държавния глава. Той настоя държавната телевизия РТС да бъде "върната на гражданите" на Сърбия и на опозицията и организаторите на протеста "един от 5 милиона" да се даде достъп да говорят във вечерните новини. Обрадович подчерта, че няма да позволят на президента Александър Вучич да излезе от президентството. "Днес сме тук, за да го изпратим и да му поискаме оставка", каза лидерът на "Двери" и призова жителите на Белград да се присъединят към протестиращите. "Вучич е обграден" и може да напусне зданието само чрез тайни изходи. "Това е един добър народ, който има лоши управници. Нека заедно да освободим Сърбия", обяви Небойша Зеленович, председател на "Заедно за Сърбия". Писателят Синиша Ковачевич заяви, че "Вучич вече не е президент" и народът ще му го каже. Пред президентството има голям брой полицаи и граждани, които са наобиколили сградата. Те скандират: оставка, заловете Вучич. Обстановката е напрегната и на моменти имаше сблъсъци между жандармерията и протестиращите. В същото време стана известен призивът на полицейския синдикат, който призова служителите на реда да не използват сила срещу протестиращите. Той също така осъди действията на вътрешния министър Небойша Стефанович, който е един от виновниците за вчерашните сблъсъци пред телевизията. Тогава той издаде заповед на силите на реда, които с брутална сила се опитаха да изтласкат демонстрантите от сградата на националната телевизия.
Тя се намира изцяло под контрола на президента Вучич и отказва да отразява справедливия протест на сърбите. Именно това новинарско затъмнение разгневи сърбите..." - в. "Сега".

"Сръбският президент Александър Вучич успя да се измъкне от резиденцията си, която цял ден беше под обсада от близо хиляда демонстранти. Държавният глава е напуснал сградата със служебен автомобил около 17 часа, без това да доведе до ексцесии, съобщи ТАНЮГ. Предвожданият от лидера на "Двери" Бошко Обрадович протест обаче се пренесе пред централата на полицията заради ареста на петима участници в нахлуването в държавната телевизия РТС в събота. Сред тях е и 19-годишния Павле Цвеич, който е бил осъден по бързата процедура за "дръзко и безобразно поведение в група" и веднага ще бъде изпратен в затвора. За останалите четирима се очаква съдът да вземе решение по-късно днес. Пред управлението са разположени членове на жандармерията, а в сградата е и вътрешният министър Небойша Стефанович. По-рано днес демонстрантите направиха жива верига около сградата на президентството, за да попречат на Вучич да излезе от нея. През това време той написа в Инстаграм профила на "Бъдещето на Сърбия", че в "страната не бива да има страх и че по възможно най-добрия начин ще отвърне на насилието". Той публикува и снимка как играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович. Когато президентът започна обръщението си заради снощното нахлуване на опозиционни демонстранти в сградата на държавната телевизия РТС, протестиращите скандираха: "Край с него", "Арестувайте Вучич", "Оливер Иванович" (името на косовския сръбски лидер, за който опозицията твърди, че е убит по нареждане на Вучич - бел. ред.). "Няма да допуснем насилие, онези, които нарушават закона, ще отговарят", заяви Вучич в обръщението си към народа. По повод нахлуването в РТС и протеста около президентството той каза, че "Сърбия разрешава протести, докато не се стигне до насилие". "Никой никога в такива условия не е давал пресконференция", каза Вучич и добави, че е искал да покаже, че "не бива да има страх от хулигани, побойници и фашисти като Бошко Обрадович и олигарси като Драган Джилас и Вук Йеремич". "Те мислеха, че няма да посмея да дойда тук. Не се страхувам. Мога да изгубя само живота си. Ще продължа да се боря за Сърбия, няма нищо по-важно от това", каза той. Председателят на партия "Левица" Борко Стефанович призова гражданите да стоят пред президентството като "жива верига на свободата" и да не пуснат Вучич да излезе. Лидерите на опозиционния "Съюз за Сърбия" призоваха събралото се множество към мирна и ненасилствена форма на борба. Те искат оставките на Вучич, на премиера Ана Бърнабич, на председателката на парламента Мая Гойкович и на директора на РТС Драган Буйошевич, както и създаване на условия за честни и демократични избори..." - в. "Стандарт".

Сред темите с продължение е и Брекзит.

"Хаосът около брекзит се пренася от Великобритания в Европейския парламент. Това заяви пред БТВ бившият министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев през 2007 г. Милен Керемедчиев. Той допълни, че проблемът се прехвърля и в Брюксел заради разделението между евролидерите. "Има възможност в последния момент да се постигне сделка, стига нервите и сърцето на г-жа Мей да издържи на това напрежение. На 2 юли евродепутатите ще се закълнат и ще влязат в залата на парламента. Дори да бъдат избрани британски евродепутати, докато не влязат в пленарна зала, има възможност да се поправи този по-голям хаос, който би се случил", каза Керемедчиев. Бившият министър припомни, че има решение на Европейския парламент да се намали броят на депутатите от 751 на 705. Той допълни, че 10% от депутатите в Брюксел са от Великобритания. "73 евродепутати са от Великобритания. Ако държавата стигне до европейски избори, те ще бъдат хаотични. Ще се покаже лявото разделение на британците. Хаосът се премести в Европейския парламент, защото британските депутати ще могат да гласуват за новия председател на Европейската комисия", заяви Керемедчиев. Дипломатът е на мнение, че предсрочни парламентарни избори на Острова са слабо вероятни. "И представителят на лейбъристите - г-н Корбин има много нисък процент на доверие. Британският парламент гласува Тереза Мей да продължи с преговорите. Това за нея беше като подпечатване на бъдещите ѝ преговори", допълни бившият министър. "На британците им писна от тези скандали и преговори, които се водят втора година. Г-жа Меркел смята, че трябва да има по-дълги преговори, но да се стигне до споразумение. Президентът Макрон има друго мнение. Той казва: "За какво преговаряме две години без резултат". Нереалистично е обаче Великобритания да напусне ЕС преди евроизборите", заяви Керемеджиев." - в. "Труд".

"Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) иска да участва в търговските преговори след Брекзита в замяна на подкрепата си за постигнатото от Тереза Мей споразумение с Брюксел, съобщава "Ройтерс", цитирана от БТА. Споразумението беше отхвърлено два пъти от британските депутати. ДЮП настоява и за гаранции, че британската провинция Северна Ирландия няма да бъде третирана по различен начин от останалата част на Великобритания по време на преговорите. "Категорични сме, че Брекзитът трябва да се състои в съответствие с резултатите на референдума, но единственият приемлив за нас начин е Великобритания да бъде третирана като единно цяло", заяви заместник-лидерът на ДЮП Найджъл Додс, цитиран от медията. Той добави, че правителството обръща внимание на този въпрос, но политическите изявления няма да бъдат достатъчни. ДЮП има 10 места в Камарата на общините, но при досегашните две гласувания в долната камара на британския парламент се обяви против постигнатото от премиерката Мей споразумение за Брекзит. Подкрепата на северноирландската партия може да се окаже ключова за одобряването на споразумението от британския парламент, който вече го отхвърли два пъти. Третото гласуване на споразумението е насрочено за следващата седмица."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини