Как се наливаше бетонът за апартаментите на Цветанов

Слабостта на зам.-председателя на ГЕРБ Цветанов към недвижимите имоти е пословична. Но какъвто и да е скандалът, силните на деня излизат сухи от водата. Това явно ще се случи и сега. Кучетата си лаят, Цветанов си строи.

В класическата романтична комедия на Били Уайлдър „Апартаментът” (1960г.), Бакстър (героят на Джак Лемън) дава жилището си за „терен”, в който се вихрят шумните изневери на неговите шефове. Плановете на хитроумния Бакстър са прагматични. Той иска да направи добро впечатление на началниците, за да получи зелена светлина за светкавично кариерно издигане. Но накрая героят на Лемън избира да се отдаде на чувствата си към Фран (Шърли Маклейн), симпатичната операторка на асансьора във фирмата. Така, рискувайки всичко, Бакстър влиза в разпра с шефа си, който задиря Фран. Любовта триумфира кокетно над сметките, диктувани от ежедневието.

От историите за далавери с апартаменти, в които са замесени имената на силните на деня в България, дори гениален режисьор като Уайлдър обаче трудно би могъл да произведе романтична история. В най-добрия случай на екрана ще изгрее политическа сатира.

Да, някои го предпочитат широко. Според съобщения в медиите, през 2018г. зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил с шикозен апартамент, заемащ цял етаж. При това на преференциална цена, т. е. „като за наши хора”. Пазарната цена за квадратен метър, която е платило семейство Цветанови е 627 евро, при положение, че във въпросната сграда цените стартират от 2600 евро/кв. метър. 

И другите апартаменти на ГЕРБ

В началото на март Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не откри конфликт на интереси във факта, че финансовият министър Горанов живее в апартамента на кръстника си без да плаща наем. Проверката показа, че „министърът не е възлагал обществени поръчки на дружества на кръстника си или на членове на семейството му”. Дори фрапиращата информация, че синът на кръстника е назначен в министерството на Горанов, бе омаловажена с обяснението, че той показал на интервюто, че квалификацията му далеч надхвърля изискванията за заемането на длъжността младши експерт.

Няма как имотните приключения на управляващите да не предизвикат гняв и да не породят остри реплики към съдебната система в най-бедната страна в ЕС. Още повече в контекста на предвидените промени в изчисляването на новите пенсии, за които ГЕРБ все пак решиха да дадат заден ход под заплахата от надигащото се обществено недоволство.

Слабостта на зам.-председателя на ГЕРБ Цветанов към недвижимите имоти е пословична. В началото на първия мандат на ГЕРБ кариерата на г-н Цветанов вървеше шеметно. В периода 2009 – 2013 г. той беше вицепремиер и министър на вътрешните работи. Името му за кратко се спрягаше дори за кандидат за президент. Но тогава дойдоха скандалите, в които се твърдеше, например, че е разпоредил подслушване на политически опоненти, поръчал е „златни принтери” за МВР и стои зад други длъжностни престъпления.

Тук са налети и основите на „апартаментната сага” на Цветанов. Още през 2010 г. беше поставен въпросът за произхода на средствата, с които са закупени имотите на семейство Цветанови: шест апартамента и два гаража в София, къща в провинцията, влогове за над 100 хил. лв. и т.н. 

"Приятелски огън" срещу прекалено амбициозния Цветанов?

По времето на 41-вото Народно събрание, Яне Янев (РЗС) изтъкваше, че през 2007 и 2008 година семейството на господин Цветанов неясно как е придобило 6 недвижими имота в София на обща стойност 462 000 лева. Впоследствие Янев бе умиротворен. Той стана съветник в политическия кабинет на премиера Борисов (2015 - 2017) по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта.

Дали тези скандали бяха приятелски огън, породен от опасения за прекаленото „засилване” на амбициозния вицепремиер Цветанов (с други думи, някой злорадо му подложи динена кора), или той бе „застигнат от обективната действителност”, едва ли някога ще разберем. Но можем да добавим още един интересен детайл, във връзка с данъчната проверка на г-н Цветанов, породена от „шума”, вдигнат от Яне Янев: тогава шефът на НАП Стефанов посочва неясноти в имотното състояние на родителите на вицепремиера, но замълчава след като е издигнат на челно място в депутатските листи на ГЕРБ.

През 2014 г., замесваният в скандали с подслушване Цветанов, по ирония на съдбата е осъден на 4 години затвор и му се забранява да заема отговорна длъжност в рамките на 5 годишен период, защото е отказал да разпореди използването на СРС. В крайна сметка скандалите пречупиха крилете на г-н Цветанов – поне що се отнася до евентуалните му планове, например, за ново министерско кресло, но далеч не редуцираха политическото му влияние в ГЕРБ и извън нея.

Освен един от зам.-председателите на партията той традиционно е шеф на предизборните ѝ щабове. През септември 2018 г-н Цветанов стана и член на УС на Европол – престижната правоприлагаща агенция на ЕС, която координира дейността на полицейските служби на европейските държави в борбата им с тежката международна организирана престъпност. 

Всичко е толкова прозрачно"

Г-н Цветанов коментира сделката за новия си апартамент с думите, че при нея са „спазени принципите на правото” и „всичко е толкова прозрачно”. Всъщност, репликите и обясненията са напълно ненужни. Практиката показва, че какъвто и да е скандалът, силните на деня в България винаги излизат сухи от водата. Прогнозирам, че това ще се случи и сега. Не остава друго освен да адаптираме поговорката според случая: кучетата лаят, Цветанов си строи.

Източник: deutsche welle

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ен
    ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
    6 0
    19:00, 20 мар 2019
    Те не че излизат сухи те происто ни имат за абдали на които не следва да се обръща внимание Нашите политици са просто ГьОНСУРАТИ хора без ДОСТОЙНСТВО
Последни новини