Търговската тайна вече е защитена със закон

Депутатите приеха окончателно новия Закон за защита на търговската тайна. Той осигурява правна закрила на търговските тайни и съответствие с изискванията на европейското законодателство, съобщава "Фокус".

Чрез новите текстове се дава определение на понятието "търговска тайна". За може една информация да е квалифицирана като такава, тя трябва да отговаря на три изисквания - да не е общоизвестна или лесно достъпна за средите, които обичайно боравят с такава информация, да има търговска стойност и да са предприети мерки за опазването й. Като "нарушител" в закона се третира всяко физическо или юридическо лице, което неправомерно е придобило, използвало или разкрило търговска тайна.

Като понятие търговската тайна и досега съществуваше в българското законодателство, но не се считаше за интелектуална собственост и не беше защитена като такава. В действащите доскоро текстове нямаше и специални правила за присъждане на обезщетения, които са заложени в новия закон.

Съдът ще присъжда обезщетения на притежателите на търговски тайни, като размерът им ще се преценява в зависимост от пропуснатите ползи и неимуществените вреди, а също и от приходите, получени от нарушителите. Ако тези критерии не може да бъдат приложени, обезщетението ще е не по-малко от размера на възнагражденията, които нарушителят би платил, ако беше поискал разрешение да ползва тайната информация.
Ако обаче съдът установи, че искът е неоснователен, а ищецът - недобросъвестен и злоупотребява с правото, съдът може да го глоби.

Целта е създаването на гаранции, че конкурентоспособността на българския бизнес е адекватно защитена, което следва да доведе до подобряване на средата за развитие и използване на иновации и трансфер на знания в рамките на целия вътрешен пазар на ЕС.

Проучвания, направени в рамките на ЕС, показват, че и големите, и малките предприятия ценят търговските тайни също толкова, колкото и патентите и търговските марки и други форми на права върху интелектуалната собственост, които са уредени в други закони. Компаниите използват поверителността, за да управляват конкурентоспособността си, която се увеличава чрез научни открития, технологични знания, информация за клиенти и доставчици, бизнес планове, пазарни проучвания и стратегии, се казва в мотивите към законопроекта.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ge
    Gegs
    0 0
    21:52, 21 мар 2019
    Означава ли това, че отпада част от Наредба Н-18?

Още новини

Последни новини