Мигранти превзеха кораба, който ги спаси

Група мигранти, която беше спасена на борда на танкер край Либия, превзе кораба и принуди екипажа да се насочи към малтийския бряг, предаде BBC.

В коментар по случая вицепремиерът на Италия Матео Салвини нарече мигрантите пирати.

Когато се е намирал на шест мили от Триполи, корабът внезапно е променил курса и е тръгнал на север. Представители на малтийските власти също съобщиха, че плавателният съд - турският танкер "Ел Хиблу 1",  се е насочил към острова на пълен ход.

Става дума за група от около 120 мигранти, която е потеглила от Либия. След като били спасени от екипажа на танкера, те разбрали, че ще бъдат върнати на либийския бряг и се разбунтували.

Малтийските военни са заявили, че няма да допуснат кораба в териториалните води на страната си. Италия също няма да ги приеме.

Малтийските въоръжени сили щурмуваха днес отвлечения танкер, Контролът върху плавателния съд е върнат на капитана му. Корабът пътува към Малта, където мигрантите ще бъдат предадени на полицията за разследване на случая.

Плавателният съд се е бил насочил в посока южния италиански остров Лампедуза и Малта в момента на превземането му от малтийските власти.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини