Съвместно прупреждение от 12 държави към Румъния

Особено необичайното съвместно предупреждение на 12 държави - Австрия, Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Холандия, Норвегия, Швеция и САЩ, отразява международните опасения, че Букурещ прави отстъпление по отношение на върховенството на закона и корупцията.

Предупреждението към Румъния е да не приема извънредно законодателство, което може да доведе до отслабване на правосъдната й система и на възможностите за борба с корупцията, предаде "Политико".

Според румънски медии воденото от социалдемократите правителство се готви да направи промени в наказателния кодекс на страната чрез спешна наредба, което критици твърдят, че има за цел да помогне на осъдените за корупция политици.

Особено безпокойство будят предложените изменения в наказателния кодекс, които биха довели до намаляване на давността за множество престъпления.

Мярката би сложила край на няколко дела за корупция. Сред тези, за които се смята, че ще се облагодетелстват от подобно решение, е лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня. Той бе осъден миналата година на три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба с власт.

Европейската комисия вчера отправи подобно послание към Букурещ. Зам.-председателят Франс Тимерманс заяви, че Брюксел ще предприеме действия "в рамките на дни" и ще използва "всички средства, с които разполага", ако законодателните промени бъдат направени.

По време на пресконференция Тимерманс отправи предупреждение за всякакви правителствени действия, които биха разрушили румънската съдебна система със създаването на де факто системна безнаказаност за високопоставени служители, които са били осъдени за корупция. Той подчерта, че подобни действия биха принудили еврокомисията да действа бързо.

Румънското правителство твърди, че спешната наредба е необходима, за да бъде приведен наказателният кодекс в съответствие със скорошно решение на Конституционния съд.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини