Две награди за хасковската мода от Националното ученическо състезание

    Младите фризьори, гримьори и модисти от Професионалната гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня“ в Хасково с ръководители Нина Петкова, Бонка Делчева и Йоана Гачева получиха две от специалните наградите за таланти на Националната асоциация на Професионалните училища по мода. Призовете им в категориите „Вечерна прическа“ и „Мода“ са в рамките на провелите се днес в Хасково Национални състезания „Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и гримьор“. Близо 100 ученици от 17 професионални гимназии от цялата страна бяха в конкуренция.

    Творческите колекции на младите таланти в модата оцени жури с председател доц. д-р Капка Манасиева, ръководител катедра „Изкуства“ към Варненския свободен университет. Уменията на фризьорите оценяваха Васил Михайлов, Тодор Тошев - международен съдия по мъжко и дамско фризьорство, Руско Русев, Минка Петрова - първият майстор-гримьор в Пловдив.

    За най-добър дизайнерски проект бяха отличени с второ и първо място двата отбора на Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ от София. Водените от преподавателите Александър Гергинов и Цветана Митова тимовете определено провокираха вниманието на журито и приковаха това на публиката с различната си идея и визия, като представиха мода от бъдещето.

    Шампиони отборно са учениците от Професионалната гимназия по облекло „Ана Май„от Пловдив. Темата на проектите в модата тази година беше „Геометрия“.

    За грим първата награда е за Митка Асенова от училището в Пазарджик, за вечерна дамска прическа първата награда е за Албена Райкова, Тихомир Кирев е шампион при дамското салонно подстригване. Той ще представя България на Световното състезание на коафьорите в Китай. Наградата за мъжко подстригване заминава също за Пазарджик, тя е за Асен Борисов от Професионалната гимназия по фризьорство и ресторантьорство.

    По време на церемонията по награждаването директорът на хасковската професионална гимназия, която беше за първи път домакин на надпреварата, Росица Иванова връчи на областния управител Станислав Дечев и на заместничката му д-р Стефка Здравкова почетни плакети за принос в развитието на професионалното образование.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини