Китай забранява всички игри с кръв, насилие, Маджонг и покер

В края на декември китайското правителство започна отново да одобрява видео игри след 9 месеца покой и след реорганизиране на правителството. Вече разполагаме с официални подробности относно новите ограничения и изисквания към игрите, които ще влязат в този доходен пазар и нещата не изглеждат особено добре за заглавия от рода на Mortal Kombat XI и DOOM.

Китай има население от над 1.4 милиарда човека, което означава, че пускането на игра там със сигурност ще е от голяма полза за продажбите ѝ. Но оттук нататък три жанра игри вече няма да са разрешени.

Това ще включва хазартни заглавия като Маджонг и покер, игри свързани с дългогодишната имперска история на страната и игри в които има трупове и кръв – независимо с какъв цвят.

Вече няма да минава номерът с променянето на цвета ѝ на зелен или син и преименуването ѝ на желе или пот.

Тези правила ще действат заедно със съществуващите, които забраняват порнографското съдържание. Други инициативи включват изисквания към разработчиците да представят китайските култура и ценности така, че да представят страната в добра светлина.

Новите правила също така изискват от разработчиците да предоставят подробна информация като подробен сценарий, скрийншотове, както и какви механизми са включени за предотвратяване на пристрастяването сред китайската младеж. 

Пристрастяването към игри отдавна е проблем в Китай. Първоначално беше адресиран през 2007-ма година с правила за компютърните игри, които вече важат и за мобилните.

С новите регламенти и с факта че най-голямата гейминг компания в света – Tencent – получи разрешение да продава Nintendo Switch в страната, китайският пазар за игри започва да се отваря за игрите на останалата част от света. Да имаш достъп до “най-големият гейминг пазар в света“ несъмнено е добре както за разработчици, така и за издатели. Но за да отговорят на новите новите изисквания, ще им се наложи да измислят алтернативни версии за Китай или да цензурират игрите си като цяло.

Прекланянето пред цензурата никога не е било добро решение. Но това едва ли ще спре много от разработчиците, които искат да получат част от пазара на игри в Китай, който според някои източници се равнява на 30 милиарда долара годишно. Тази цифра най-вероятно ще продължи да расте след размразяването на одобренията. 

Китайското правителство може да започне да налага волята си и да повлияе на игрите, които ще заливат магазините за приложения през годината. Поне ще намали стряскащият брой покер игри, от които ще можем да избираме.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини