Папа Франциск: България винаги е била мост между Изтока и Запада. Преглед на печата

Визита. 

"Дума":

Папа Франциск: България винаги е била мост между Изтока и Запада

Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, които тук от векове живеят мирно заедно. Това заяви папа Франицск в речта си на площад "Атанас Буров", където имаше съвместно изявление с президента Румен Радев.

Светият отец кацна на българска земя малко преди 10 часа и на летището бе посрещнат от премиера Бойко Борисов с държавни почести. Двамата имаха разговор на четири очи, след което премиерът Борисов заяви, че папата е благословил България и я поздравил за нейните успехи, включително за успешното европейско председателство през 2018 година, предаде БГНЕС.

Аз съм вярващ човек, българинът е вярващ човек. Радвам се и благодаря на всички българи, за разбирането и за тази възможност, да посрещна един от символите на вярата за съвременния свят - Негово Светейшество Папа Франциск. Вярвах, че той ще приеме поканата да посети България, вярвам, че страната ни ще остави в него спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви, добави Бойко Бойко. Той определи посещението на папата като "голяма реклама за България". А това, че за втори път глава на римокатолическата църква посещава страната ни, означавало, че демократичните процеси са необратими. Според премиера Борисов апостолическото посещение на папа Франциск е висока чест за България, вдъхновяващо послание и подкрепа за мира в региона и света.

Протести. 

"24 часа":

Полиция и протести в Кърнаре след масов бой в заведение

Напрежение, протести и засилено полицейско присъствие в Кърнаре. Причината е масово сбиване снощи, в заведение в населеното място.Жителите на Кърнаре излизат за втори път на протест тази вечер. Водят с тях и децата. Напрежението там ескалира, след около полунощ снощи група от около 20 мъже от ромски произход нападнаха с камъни и ножове празнуващи в местно заведение.

Арабаджиеви.

"Монитор":

Арабаджиеви пазили схемите за данъчни престъпления в джиесемите си

Семейство Арабаджиеви са пазили схемите за данъчни престъпления в мобилните си телефони. Това разкриха от прокуратурата по време на съдебното заседание за мярката на неотклонение на Ветко Арабаджиев, който късно снощи беше екстрадиран от Испания в България, предаде Канал 3.

Според държавното обвинение бизнесмените са разпореждали на близки до тях да убеждават социално слаби лица да стават фиктивни собственици на кухи фирми. Дружествата извършвали симулативни операции, а оборотите им били връщани обратно на бизнесмените. От прокуратурата посочиха още, че злоупотреби е имало и в дружествата захарен комбинат и "Виктория груп", които са собственост на фамилията. В периода от 2013 до 2018 година Арабаджиеви не са внасяли ДДС. В резултат на това щетите за държавата били за милиони левове.

"Разбирам обвиненията, но не разбирам какво общо имам с тях", заяви пред спецсъда Ветко Арабаджиев. Срещу него вече има повдигнато обвинение за ръководене на организиране престъпна група и пране на пари.

Починал. 

"Сега":

Почина спортният журналист Радослав Янкулов

На 66 години почина Радослав Янкулов - един от емблематичните спортни журналисти, бивш директор на Българското национално радио, съобщи "24 часа".

Янкулов е роден на 11 февруари 1953 година в София. Учи в 7-а гимназия, но в края на 10-и клас се премества в спортното училище "Олимпийски надежди". Завършва ВИФ и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". През 1976 г. постъпва в БНР. В края на 80-те напуска "Хоризонт" и за кратко е зам. главен редактор на спортната редакция в БНТ.

Продължава кариерата си в няколко частни медии. За две години е шеф на пресслужбата на БФС.

Ръководител е на пресслужбата на бившата Държавна агенция за младежта и спорта (ДАМС), когато начело бе Весела Лечева (2005-2009 г.) Генерален директор е на Българското национално радио от 23 май 2013 г. до 17 май 2016 г.

Катастрофа.

"24 часа":

Тежка катастрофа край Асеновград - двама загинаха, трима ранени

Мъж и жена са издъхнали на място, а трима други са пострадали и са откарани в болница след челен удар между джип "Мерцедес" и лек автомобил "Тойота", съобщиха от полицията.

Тежката катастрофа е станала в участъка от кръговото движение до КЦМ. Жертвите са от тойотата, а ранените - от джипа.

Предстои да се установи самоличността им. На място са полицаи, които регулират трафика. От Агенция "Пътна инфраструктура" е създадена организация движението при 18-и километър да се осъществява двупосочно в едната лента.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини