Малки трикове, от които поумняваме

Мозъкът, също както мускулите ни, има нужда от тренировки. Tе му помагат да бъде винаги в топ форма и ни гарантират по-добро представяне. Ако допълнителните курсове и четенето на книги доказано увеличават знанията ни, то има едни малки, ежедневни ситуации и ритуали, които също могат да се окажат ползотворни за умствения потенциал.

Експерименти

Новите дейности винаги са зареждащи за мозъка. Придобиването на ново умение или дори само пробването дали ни бива в рисуването и свиренето на даден музикален инструмент ни носи допълнителен опит, който може един ден да ни бъде от полза.

Списък

Няма да се уморим да повтаряме, че да записваме задачите си и да зачеркваме тези, които вече сме изпълнили, е страхотна идея. Така подобряваме своята увереност, а оттам и интелигентността си. 

Диета

Избягването на всички преработени храни (или поне на голяма част от тях), действа страхотно на мозъчната дейност. Транс мазнините например влошават сериозно паметта. Така хранителният режим се оказва полезен не само за фигурата, но и за представянето ни на работното място, пише Reader's Digest.

Благодарност

Да бъдем благодарни за това, което притежаваме, може да ни спаси от импулсивни покупки. А да контролираме личния си бюджет е едно от основните умения, които са ни необходими, за да оцелеем в този материален свят.

Сарказъм

Ако имаме колеги, които обичат дв използват сарказма като основно изразно средство, няма защо да се ядосваме. Изследване доказва, че комуникацията с подобни хора кара мозъка ни да мисли по-креативно, отколкото ако си казваме всичко право в очите. 

Светлина

Ако работим в слабо осветена стая, това може да намали нашата продуктивност с цели 30%. Затова, ако имаме важен проект за довършване, трябва да си осигурим достатъчно светлина, която подобрява фокуса и умствената дейност.

Природа

Универсалното лекарство за всички проблеми. Дори кратка разходка из зелена поляна увеличава с 50% шансът да намерим решение на проблем, който е на дневен ред и ни затормозява. Природата възстановява способността да бъдем креативни, като ефектът можем да усетим дори след съзерцаване на снимки с пейзажи.

Спорт

Раздвижването има не само физически, но и психически ползи. Дори кратка серия от упражнения води до задействането на нервно химични процеси и подобряване на притока на кислород към мозъка, а това подобрява и мозъчната дейност. Гледането на спорт също влияе положително на мозъчната дейност. 

Секс

Според различни изследвания, възрастните, които правят секс по-често, се представят по-добре на различни тестове. Причината е отделянето на допамин и окситоцин от време на половия акт и техния положителен ефект върху мозъчната дейност.

Фокус

Вниманието ни не бива да се раздвоява. Задачите се вършат една след друга, а не едновременно, защото нито един резултат няма да е достатъчно добър. Да сме постоянно в режим на мултитаскинг не води до нищо друго, освен до уморен мозък. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини