Драматично в Косово: Спецполицаи нахлуха в сръбските общини

Сръбската армия е приведена в пълна бойна готовност

В северната част на Косовска Митровица се чуха сирени за тревога. Косовските специализирани полицейски части са нахлули на територията на четирите сръбски общини в северната част на Косово, съобщи РТС.

Арестувани са най-малко петима души по подозрение, че са замесени в организирана престъпност.

Президентът на Сърбия Александър Вучич е наредил всички части на сръбската армия да бъдат приведени в състояние на пълна бойна готовност. Сръбските специализирани полицейски части също са в пълна готовност.

Директорът на сръбската канцелария за Косово Марко Джурич каза, че косовските полицейски сили, въоръжени до зъби, са нахлули тази сутрин около 6 часа в северната част на Косово с цел да сплашат и да предизвикат паника с арести, за които през последните дни говори сръбският президент Вучич.

Джурич каза, че са се чули и изстрели и има информация за арестувани. По думите му ситуацията е драматична.

По информация на сръбски медии са арестувани гранични полицаи от сръбска националност.

Джурич каза, че този сценарий се е случил, макар че Белград е призовавал той да бъде предотвратен. Оценява се, че това е игра с мира в Косово. По думите му с тези действия Прищина иска да покаже, че не желае сърби в Косово.

Много граждани са се събрали на главния площад в Косовска Митровица.

Белград е предприел дипломатически действия. Към западните сили е била отправена молба да обуздаят албанските марионетки и е дадено да се разбере, че Сърбия няма да допусне етническо прочистване в Косово, пише РТС.

 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини