Ако сега тръгне пилотирана мисия към Марс, почти сигурно астронавтите ще загинат

Повечеството изглежда готово един не толкова далечен ден да стъпи на Марс. НАСА и други космически агенции по света вече правят големи планове за изпращането на хора на Червената планета Въпреки ентусиазма, за съжаление все още не сме готови за изпращането на космически кораб с хора, който да замине на историческото пътуване.

Както обяснява Европейската космическа агенция в нова публикация в своя блог, не става въпрос само за това, дали разполагаме с ракетната и космическата техника, за да се закара капсула с екипаж на Марс. Проблемът е в това, че всеки, когото изпратим днес на мисия до Марс, почти сигурно никога няма да живее достатъчно дълго, за да се върне на Земята. И причината за това е радиацията.

Дори астронавтите, които прекарват времето си на борда на Международната космическа станция, получават огромно количество космическа радиация в сравнение със своите колеги тук на Земята. Мисия до Марс и обратно към Земята вероятно ще бъде самоубийствена, дори ако пътниците се завърнат на Земята цели и непокътнати.

„Така както нещата стоят днес, не можем да отидем на Марс поради радиацията. Би било невъзможно да се изпълнят допустимите граници на дозата”, обяснява Марко Дуранте, физик в ESA. „Истинският проблем е голямата несигурност около рисковете. Ние не разбираме добре космическата радиация и дълготрайните ефекти са неизвестни."

Но ако космическата радиация е толкова лоша, как ще може да се пътува на дълги мисии из космоса? Учените работят по различни възможни решения на проблема, включително специална защита на космическия апарат с екипаж от радиацията, която според изследователите може да достига опасни за пътниците на дългосрочни мисии нива.

Експериментите на Международната космическа станция също хвърлят светлина върху това как човешкото тяло реагира на космическата радиация. Проучването на братята близнаци от НАСА сравнява биологичните ефекти на космическите пътувания между двойката, разкривайки промени в ДНК на брата в космоса за разлика от неговия близнак на Земята. Учените намекват за драматични промени, които могат да се случат в човешкото тяло, когато то е изложено за продължително време на космическата радиация.

По времето, когато мисиите на Марс ще бъдат възможни от технологична гледна точка – през 2030-те и след това, според много експерти ще има по-добро разбиране за заплахите, породени от космическата радиация, а вероятно и някои решения, за запазване на космическите пътници в безопасност

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Я
    Я
    1 0
    18:46, 8 юни 2019
    Да пращат мангустите от България.

Случаен виц

Последни новини