26 °C

Екопроверки в защитени местности в Асеновградско и по сигнали на Зеления телефон

Активна бе дейността през май на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите по отношение опазване на биологичното разнообразие. Сред проверените местности са "Мъртвицата", "Лале баир", „Клувията - Дива вода", резерват "Червената стена", както и защитена зона "Градинска гора''. Не са констатирани нарушения на режимите, определени със заповедите за обявяване и Закона за защитените територии. Направени са и над 20 проверки на състоянието на вековни дървета в землища на Долнослав, в Асеновград и в Долни Воден, при които също няма констатирани нарушения.

Общо събраните суми от наложени глоби и санкции за миналия месец възлизат на 28 572 лева. Повече от половината от тях (15 657 лв.) са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните субекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Пловдив – 6 478 лв., Садово – 5 501 лв. и Карлово– 2 016 лева.

За периода са постъпили общо 66 сигнала на Зеления телефон и 12 писмени жалби. Сред тях са сигнали за периодично задимяване от ниска постройка с комин, намираща се в двора на църквата между блока и къщите в района на ул. “Шейново” в Асеновград, за носеща се остра задушлива миризма, водеща до парене, сълзене на очите и изтръпване на езика, в района на ул. “Речна”, за незаконно строителство в "Натура 2000" на около 3 км от хижа “Марциганица” и за малка сърна, паднала в басейна на ВЕЦ „Асеница“ в района на кв. “Изток”. Сигналите са своевременно препратени по компетентност, съответно до Община Асеновград и до РДГ-Пловдив.

Няколко поредни сигнала са получени да за замърсяване на въздуха в Асеновград от консервния комбинат „Ганчев“ - пушене на комина, замъгляване на града с дим с цвят и миризма, с наличие на голямо количество сажди. В момента на проверката, извършена на 28 май, за нуждите на производствения процес се е експлоатирал котел с мощност 4 MW, работещ с гориво - трици от иглолистна дървесина. Проведени са били контролни лабораторни измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферата. Поради недостатъчното количество трици, котелът е работил с неритмично натоварване, видно и от регистрираните стойности на въглероден оксид. Котелът е бил спрян в 13:00 ч. Извършеното обследване на площадката на предприятието и района около него не е установило наличие на миризми и сажди. От страна на оператора са били предприети действия по възстановяване и пускане в експлоатация на котел, с мощност 1,6 MW, работещ на природен газ. Предвид регистрираните стойности по показател въглероден оксид, на оператора е дадено предписание да извърши настройка на горивния процес на котела, работещ с трици. Контролът в обекта ще продължи и при констатиране на нарушения на екологичното законодателство ще бъдат предприети предвидените административно-наказателни мерки, обясниха от Екоинспекцията в Пловдив.


Източник: asenovgrad.netКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Още новини

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
24.08.2019
Последни новини