Слави Трифонов ще направи като Борисов? Скоро ще разберем.

Да помислим над тази хипотеза: какво, ако Слави Трифонов е решил да превзема политиката през кметския пост в столицата, както направи навремето Бойко Борисов? Паралели между двамата определено има.

Коментар от Емилия Милчева:

„За мен е чест“, ще каже може би Слави Трифонов, когато спечели кметския пост в София. Не Ви се вярва? Да помислим все пак: какво, ако наистина е решил да превзема политиката през кметското място в столицата, както стори навремето Бойко Борисов? От всички избори най-близки на хоризонта са местните.

Взирането във фигурата на шоумена като един вид нов политически бранд идва на фона на естествената умора на избирателите от близо десетгодишното управление на ГЕРБ и Бойко Борисов. Ако превъртим лентата, ще видим как през 2005 се взирахме в генералските лампази на Борисов - с надежда да продължи в политиката, след като напусна МВР.

Паралелите

И в двата случая това очакване бе режисирано в продължение на няколко години. Подвизите на Борисов като главен секретар на МВР по време на кабинета НДСВ-ДПС осияваха образа му, така че този имиджов континуитет определено оказа своето въздействие. За Слави Трифонов това бе времето около подготовката и провеждането на референдума с въпросите за мажоритарни избори, задължително гласуване и 1 лев партийна субсидия, после дойде кастингът за политици, а прясната сега тема за партийните субсидии по всяка вероятност ще доведе до реалното им намаляване.

На старта на политическата си кариера и двамата имат образа на борци: Борисов се бореше срещу „лошите“, Трифонов - срещу Системата.

Когато навремето напусна МВР, Борисов не отговори дали ще се кандидатира за кмет на София (макар да бе предизвестено). Месец и половина по-късно се яви на вота, а след балотажа стана кмет на столицата.

„Шоуто на Слави” спира в края на юли, а самият Трифонов, подобно на Борисов навремето, също мълчи относно бъдещите си намерения. Което само засилва любопитството. Слави Трифонов сигурно е наясно, че лоялната публика не означава и лоялни избиратели. И че след като слезе от екран, няма как да е всекидневно в ефир. Освен ако не е премиер, качил се във влак.

Наскоро Борисов се похвали, че спечелил кметския стол в София без партия зад гърба си, без пари… Просто дошъл, видял, победил. Може и да изглежда като мажоритарен избор, но само на пръв поглед. По онова време партията на Сакскобургготски още не бе изличена от политиката, за медийния образ на Борисов вече споменахме.

Стари приятели

Впрочем, първи за издигането му заговориха от „Новото време". И ако днес не си спомняме за тази партия, то част от лицата ѝ вече свързваме с ГЕРБ. Красен Кралев, който през 2005 заяви, че Борисов е най-добрият вариант за кмет на София, е министър на спорта, а Емил Кошлуков - временен шеф на БНТ, неин програмен директор и кандидат за генерален директор на държавната телевизия. В ония времена „Гергьовден“ и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров също подкрепиха Генерала (с каквото прозвище бе известен тогава Борисов) за кмет на София. А днес си партнират с него и партията му.

Формално обаче кандидатурата на Бойко Борисов като независим кандидат бе издигната от инициативен комитет. Тази формула е шлагер на местни избори, защото демонстрира подкрепа за кандидата сред различни обществени кръгове, придавайки му по този начин гражданственост. Част от кметската реклама за Борисов бе именно, че не е партийно ангажиран.

От тази своя неангажираност би могъл да се възползва и Слави Трифонов. Защото точно сега традиционните партии и политическото като цяло не се радват на голямо одобрение сред избирателите. А ако иска да тества здравината и устойчивостта на мажоритарния елемент в местните избори, София е идеалното предизвикателство.

Пътят към София

През 2005 година България бе в много по-малка степен софиоцентрична. Днес, 14 години по-късно, може би една трета от останалото в страната население живее в столицата. Тогава Борисов спечели кметския пост без някаква забележителна програма. В интервю за ДВ беше споделил амбицията си да „прекопира“ Мюнхен в София, но днес едва ли някой може да разпознае баварската столица в „копието“.

Каквото е символното значение на Кърджали за ДПС, такова е и значението на София за ГЕРБ. С тази разлика, че тук доминира не символиката, а прагматиката. По данни на Националния статистически институт, София има най-голям дял в брутния вътрешен продукт (БВП) за 2017 година - близо 40%. Ръководството на Столична община разпределя огромен финансов ресурс - бюджетът на столицата за 2019 година надхвърля 1,75 милиарда лева. По-голям е дори от този на МВР, ведомството с най-големи разходи в държавата. Освен това в София живее най-младата, енергична и добре заплатена (по българските стандарти) част от населението, на която конформизмът не е присъщ, нито пък зависимостта от партията като асансьор в кариерата.

Скоро ще разберем

Победата на местни избори в София е предвестник на нови политически триумфи. А вотът, който се задава наесен, може да се окаже едно от най-оспорваните политически състезания напоследък. От БСП, които натириха Мая Манолова на поста омбудсман, пожелаха отново да я върнат на терена. Калоян Паргов, председател на най-голямата партийна организация на БСП - софийската, заяви в телевизионно интервю, че търсят кандидатура за кмет на София извън рамките на БСП, защото „София е трудна територия“. Категорично бихме подкрепили Мая Манолова, която се доказа като глас на народа, каза Паргов. Така си е: подобно на Трифонов, тя също е „борец срещу Системата“. Но да си припомним, че на последните местни избори в София кметът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечели от раз, а социалистите дори не бяха втори. БСП зад Манолова в София само биха ѝ навредили.

Всички претенденти ще станат ясни чак наесен, в последния възможен момент. В последния възможен момент и ГЕРБ може да изненадат с ново лице, в зависимост от това кои ще са конкурентите. А напрежението от очакването и взирането вече се покачва.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пр
    Прогноза
    3 0
    16:27, 12 юни 2019
    Слави е точния кандидат за тъпия чалгарски електорат състоящ се от 90% дебили / според професор Христов от БСП/. Така че отсега мога да заложа на СтанисЛАФчо. А после ще се прегърнат пак с бат Бойко щото в политиката няма вечни врагове, нито вечни приятели. ВЕЧНИ СА ИНТЕРЕСИТЕ.
  • 2
    Чо
    човек от народа
    1 0
    08:15, 13 юни 2019
    този клоун - трифонов - да се кандидатира за някой цирк в часта да разсмива малките деца. повече за нищо не става. не разбирам защо толкова се коментира името му в публичното пространство.такива са и медиите ни които отдават значение на един чалгаджия който се вживява на заместник на господа.привиква разни персони които му огаждат докато се окопитят в какъв форум се намират.той ги примамва за да си създава фалшив имидж-вижте кои идват при мен и как разговарям с тях,т.е моя "голям приятел/ка " и т.н. по голяма простотия да ме представлява такъв клоун не мога да си го простя.народе опомни се - направиха те на аморфна маса и затова тези щарлатани си разиграват конете и трупат пачките а ти мизерства и се чуди как да отидеш на зъболекар,да се нахраниш а да не говорим за някакъв малко по хубав живот.
Последни новини