7 °C

Мълнии убиват хора и в България - как да се предпазим

Вчера на 17-ти юни бе последната жертва до момента на мълния в България, която е поразила 20-годишен младеж и кучето му в столицата, по време на разразилата се следобедна буря. На място веднага е извикан екип на Спешна помощ. Момчето е откарано към „Пирогов”, но е починало непосредствено преди бъде вкарано в противошокова зала. Кучето на младежа също не е оцеляло след удара от мълнията.

Свидетели сме как през последните години климатът в нашите ширини видимо се променя. Наблюдаваме смерчове, проливни дъждове, почти тропически бури. Статистиката все по-често показва цифри за пожари, причинени от мълнии, за пострадали или загинали по време на гръмотевична буря хора, животни, пожари. 

В природата мълнии се получават в мощните купесто-дъждовни облаци. Според експертите, облакът може да се разпознае по цвета - тъмен, почти черен на цвят. Ако видите такъв, значи ще има гръмотевици.

Мълнията представлява пренос на електричен заряд между два облака или между облака и земята. Натрупва се електричество между двата обекта. Те се зареждат статично единият с положителен, другият с отрицателен заряд.

След като между двата обекта се създаде достатъчно силно поле, то създава електричен пробив във въздуха и така протича заряда.

По света се  образуват около 10 милиона мълнии всеки ден - това прави над 100 в секунда. Енергията на една мълния може да бъде повече от 100 kW, а температурата й достига до 30 000 градуса по целзий. Електрическият потенциал между облака и земята по време на природното явление може да надвиши 100 000 000 волта.

За да се предпазим от гръмотевична буря първо трябва да определим на какво разстояние е от нас, за да знаем дали да търсим защита от нея. Разстоянеито, на което падат мълниите можем да определим, като изброяваме секундите между светкавицата и гърма. Използвайте правилото “30-30” - пребройте преминалите секунди след като видите светкавица и чуете гръм. Ако го чуете, преди да сте преброили до десет, то мълниите падат опасно близо до вас. Ако времето е по-малко от 30 секунди, трябва да потърсите безопасно място до преминаването на бурята. За да се уверите, че бурята е преминала, след последния чут гръм, изчакайте 30 минути и ако не чувате повече гръмотевици през това време, можете да излезете от безопасното място и да продължите със задачата, която изпълнявате.

Какво да НЕ правим по време граъмотевична буря:

Ако сте на открито, не се крийте под самотни дървета, не се движете бързо, не тичайта, не вдигайте ръце на горе, не стойте до метални съоръжения, не оставайте във водата ако сте на плаж, на открито не говорете по мобилен телефон, не се качвайте в открити превозни средства. Не дръжте в ръка дълги метални предмети като въдици, стативи, стикове за голф, да играете с хвърчило или моделирани самолети с кабелна връзка; избягвайте разходките с кон; да плувате; да оставате в група. Избягвайте върховете на хълмовете, не стойте на покриви на сградите, откритите пространства, паркинги и места, обградени с тел, кули и изолирани дървета.

Как во да правим по време граъмотевична буря:

Ако сте навън, потърсете подслон: кола, автобус или друго превозно средство с таван; жилища или сгради, които са с мълниезащитна система и затворени прозорци; подземни помещения, като метро или друг тунел; големи сгради с метални конструкции; в дълбоки долове или тесни планински проходи.
Малките структури (магазини, колиби или хамбари), откритите превозни средства и дърветата не предоставят защита.
Ако се криете под дърво, не лягайте на земята, не стойте прави, правилна стойка на човешкото тяло за да не стане проводник на мълнията е като се присвият коленете към гръдния кош, да се оттървете от всички метални предмети по вас, дори колани с метални катарами, изключете мобилния си телефон, електромагнитното му лъчение привнилича мълниите, ако се крието под дърво стойте на разстояние най-малко един метър от дънера му, ако то бъде поразено от мълния, електричеството ще протече към земята през корените му.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16.10.2019
Последни новини