Хъбъл откри доказателства за наличието на въглеродни бъкиболи в космическото пространство

Телескопът Хъбъл откри доказателства за наличието на бъкминстърфулерен, въглеродната молекула, позната като бъкиболи.

Съдържащ 60 въглеродни атома, чиято подредба следва модела на футболна топка, бъкминстърфулерена се образува естествено на Земята – в саждите. Но през 2010, той бе засечен и в космическа мъглявина, а през 2012 и в газ, орбитиращ около звезда. Сега получаваме най-силните доказателства, че бъкминстърфулерен се съдържа и в междузвездното пространство – редкия, разреден газ около звездите.

Трудно е да се изследва междузвездното пространство, тъй като е силно разредено. Но за сметка на това успяваме да видим светлината на звездите, пътуваща през него. При този процес светлината търпи леки промени заради състава на материала, през който преминава – някои дължини на вълните биват абсорбирани от газа.

Инструментът спектрограф разделя светлината в спектъра, подобно на призма. Астрономите на Земята интерпретират спектъра, определяйки светлинните отпечатъци на елементите.

Съществуват спектрални характеристики, наречени дифузни междузвездни ленти с абсорбционни свойства по отношение на космическото пространство. Но тъй като не знаем много за междузвездното пространство - условията при които се формира, например – ни е много трудно да идентифицираме отделните молекули от тези ленти.

Предишни доклади твърдяха, че са открили подобни ленти, но нито един не представи неопровержими доказателства. Причината отчасти е влиянието на атмосферата при употребата на земни телескопи.

Затова учените прибегнали до телескопа Хъбъл в земната орбита, за да избегнат изкривяването от атмосферата. Те наблюдавали 11 звезди, от които 7 орбитиращи около 7 звезди със спектри с ултра високо съотношение сигнал-шум и оцветени в червено от междузвездното простраство.

Екипът засякъл 3 от четирите дължини на вълните при звездите оцветени в червено, и нито една в контролните 4 звезди. Силата на сигнала отговаряла на тази измерена в лабораторни условия през 2018.

Според изследователите това е най-силното доказателство до момента за наличието на бъкминстърфулерен в междузвездното пространство.

Прекрасен резултат, който ни демонстрира, че молекулата може да съществуват в призрачното пространство между звездите, макар все още да не знаем къде се е формирала и как е попаднала там.

Дава ни да разберем и че, междузвездното пространство може да поддържа по-масивни молекули, отколкото сме предполагали. Първоначално, най-големите молекули, засечени в междузвездното пространство имали едва 3 атома - по-тежки от водорода, бъкиболите притежават 60 атома.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини