Тръмп заплаши да заличи Иран

През последните дни конфликтът между САЩ и Иран опасно се изостри. В Туитър Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване. Техеран не отстъпва и подгрява напрежението.

В Туитър американският президент Доналд Тръмп отправи крайно остро предупреждение към иранското правителство: "Всяка атака на Иран срещу нещо американско ще бъде посрещната с огромна и съкрушителна сила. Съкрушителна сила в някои области ще означава заличаване.". Във въпросния туит Тръмп обвинява иранското ръководство, че е изгубило представа за реалността.

Преди това иранският президент Хасан Рохани беше окачествил обявените от Тръмп нови санкции срещу страната като "белег на умствена изостаналост".

В понеделник Тръмп обяви нови санкции срещу духовния водач на Иран аятолах Али Хаменей, както и срещу редица високопоставени командири от Революционната гвардия на Иран. Очаква се санкции да бъдат обявени и срещу иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Русия подава ръка на Иран

В края на миналата седмица напрежението между Иран и САЩ опасно се изостри. В четвъртък Иран отстреля един американски разузнавателен дрон. Техеран твърди, че той е навлязъл без разрешение във въздушното пространство на страната. Американските източници обаче са на мнение, че дронът е летял в международното въздушно пространство. След този инцидент САЩ подготвиха военен удар срещу Иран, който, по думите на президента Доналд Тръмп, е бил отменен от него в последната минута.

Същевременно Иран получи подкрепа от своя съюзник Русия. Руският съветник по въпросите на националната сигурност Николай Патрушев заяви, че съществуват доказателства, които подкрепят версията на Иран за инцидента с дрона. Той е получил тази информация от руското министерство на отбраната. Освен това той посочи, че Русия смята за неприемливи "опитите Техеран да бъде представян като основна заплаха за сигурността в региона".

Техеран няма да отстъпи

Конфликтът се подклажда допълнително от обявеното от Техеран намерение от 7 юли нататък да спре да изпълнява някои свои задължения по Международното атомно споразумение. Още на 8 май т.г. Иран обяви, че няма повече да се придържа към ограниченията за максимално допустимите количества на обогатяван уран и тежка вода. Техеран бил уморен от "безсрамието" на европейците, които постоянно натискали Иран да спазва атомното споразумение, без обаче сами да изпълняват своята част от задълженията си по него. Освен това в деня на първата годишнина от американския отказ от атомното споразумение президентът Рохани предупреди, че страната му ще предприеме допълнителни мерки, ако в срок от 60 дни останалите партньори по Споразумението не демонстрират желание за компромиси спрямо Иран.

Въпреки че САЩ напуснаха Международното атомно споразумение, Иран първоначално спазваше задълженията си по него, макар и това да му донесе очакваните икономически ползи. Останалите партньори по Споразумението - Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай - искат да спасят договореностите с Иран, но повечето международни фирми вече се изтеглиха от страната, поради опасения от американски санкции.

Опитите на европейците да създадат някакъв собствен финансов инструмент, чрез който да се осъществява търговията с Иран, засега остават безуспешни. С постепенното си оттегляне от Международното атомно споразумение Техеран сега увеличава натиска над европейците, за да ги принуди да се ангажират по-силно в полза на страната. Европейците - на свой ред - предупредиха Иран, че нарушаването на Споразумението няма да остане без последици. От утре (27 юни) Иран на практика ще превиши допустимите количества на обогатявания уран.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини