Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Наглост и безочие. Така председателят на АИКБ Васил Велев определи поведението на НЕК, който днес вече е обявил нов търг за електрическа енергия за 3 юли отново със същите изкривени и манипулирани параметри. Това се случва само часове, след като Управителния съвет на БЕХ не прие подадената оставка на Петър Илиев и той остава шеф на НЕК.

Припомняме, че шефът на НЕК депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД на 19 юни. В последните месеци избухнаха няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока.

Очевидно хората, за които работи шефа на НЕК, са успели да се преборят за неговия пост и управлението на Петър Илиев е в полза на определени хора. То обаче не е в полза на страната, тези хора не са българската икономика и българските граждани, заяви Васил Велев и обясни, че поведението на НЕК влияе на цялата българска икономика, включително и на цените на стоките и услугите. Няма значение, по думите на Велев, кой е точно човекът и дали това е Ковачки, за когото са предназначени тези търгове. Важното е, че това не е пазарно поведение на НЕК, тъй като такава енергия може да се закупи само от човек, който е в сговор с управляващите енергетиката. Това е произвол на НЕК, отсече шефът на АИКБ.

Велев бе категоричен, че пазарът на електроенергия се манипулира и няма промяна в позицията на работодателите и на четирите организации, от името на които той говори - те продължават да настояват тези търгове да бъдат разследвани.Предстои работодателите да поискат среща и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. 

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини