Алкохолът е най-опасният наркотик

Глобалната комисия по наркополитика публикува доклад, в който призова да се преразгледа класификацията на наркотичните вещества на ООН, одобрена преди половин век. Алкохолът се оказва на първо място по потенциални вреди за обкръжението на пристрастения. Точно под негово въздействие са най-честите случаи на насилие и убийства.

Учените са стигнали до извода, че най-опасен за обществото е алкохолът. Той изпреварва хероина и крека, се съобщава в доклада на Глобалната комисия за политика по наркотиците. Изводите се базират на изследвания на британски учени, които са оценили вредните вещества по 16 критерия. Девет от тях се отнасят до вредите, които причиняват на човека, който употребява конкретното вещество, а седем други критерия са свързани с вредата за околните.

Според авторите на доклада, класификацията на наркотичните вещества е остаряла. По думите им, заради законодателни бариери, 83% от населението на планетата няма достъп до опиоидни обезболяващи. В доклада се споменава за опасностите от алкохола и цигарите, които обаче не са забранени със закон.

Лидери по степен на вредност за здравето, освен алкохола, са крекът, хероинът и метаамфетамините. Цигарите заемат 6-то място.

В Глобалната комисия членуват известни личности от сферата на политиката и бизнеса, сред които Ричард Брансън, бившият президент на Полша Александър Квашневски, бившите премиери на Нова Зеландия и Гърция - Хелън Кларк и Геориус Папандреу-младши, както и експрезидентът на Португалия Хорхе Сампайо.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини