23 °C

Апаратура за 20 хил. лв. ще наблюдава безплатно болни дечица, сега семействата им плащат по 2 хил.лв. в Турция

Изображение 1 от 2

  Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“, чийто председател е смолянчанинът Антон Кацаров, започна кампания за набиране на средства за закупуването на апаратура за видео-ЕЕГ мониториране. Тя ще бъде за единственото отделение по детска неврология в Южна България — в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, а инициативата на Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“  цели да бъде предоставена възможността за напълно безплатно използване на оборудването от пациенти на тази клиника. До момента единствената такава апаратура в България се намира в УМБАЛ “Свети Иван Рилски” в София и записването за изследване става за месеци напред.

  За да се направи подобно платено наблюдение в най-близката клиника (в Турция), семейството на пациента плаща около 2 000 лв.

  Видео-ЕЕГ системата ще подпомогне диагностицирането, следенето на състоянието и лечението на деца с различни неврологични заболявания. Базовият пакет, заедно с допълнителните две камери и компютър, възлиза на стойност 18 583,11 лв. Цената включва доставката на апаратурата до клиниката, монтаж и инструктаж за употреба.

  Към момента клиниката в Пловдив разполага с видео-ЕЕГ апарат, позволяващ диагностика за кратки интервали на будност и сън. С новата и по-функционална апаратура, наблюдението ще може да се провежда денонощно в продължение на няколко дни, което позволява изследване на състоянието на най-малките пациенти в различни ситуации от ежедневието. С подобна видео-ЕЕГ система разполагат някои от напредналите в лечението на деца с неврологични заболявания болници в света, а желанието на Асоциацията е децата в България да имат възможност да се възползват от тази система напълно безплатно. 

  Похвална е инициативата на Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“ за осигуряване на апаратура за продължително видео-ЕЕГ мониториране за Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив. Трогнати сме от тяхната отдаденост за подобряване здравето на децата в България. Надяваме се кампанията да достигне до сърцата на хората, за да съберем тази сума, която не е непосилна, и час по-скоро тя да заработи в полза на болните деца. Апаратурата е незаменима за диференциране на епилептични от неепилептични пристъпи и за определяне вида на епилепсията”, коментира началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов.

  С тази техника ще стане възможно продължителното наблюдение на деца с неврологични заболявания, като наред с ЕЕГ изследването се прави и видео запис на пациентите. Така може да бъде изследвана по-тясно връзката между сигналите, които мозъкът подава и реакциите на тялото и да се уточнят причините за особени краткотрайни движения или поведения. Клиниката разполага с квалифицирани кадри, които в реално време ще разчитат показанията от изследването и ще преценяват колко продължително да бъде то в зависимост от нуждите на съответния пациент.

  Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“ призовава всички, които имат възможност, да отворят сърцата си и да дарят, колкото е по силите им. „Надяваме се хората да подпомогнат кампанията ни, а чрез нея и децата с неврологични заболявания. Идеалната ни цел е най-малките да получават адекватно лечение в страната ни и вярваме, че всяка стъпка в тази посока е напредък“, сподели председателят на Асоциацията Антон Кацаров от Смолян, който има дъщеричка с подобно заболяване.

  Можете да дарите по банкова сметка:

  IBAN: BG59FINV91501017298883

  BIC: FINVBGSF

  Банка: Първа Инвестиционна Банка

  Титуляр: Асоциация Алтернираща Хемиплегия в Детството

  Основание: Дарение за видео-ЕЕГ

  За други възможности за дарения можете да поетите сайта на асоциацията:

  www.ahcbg.org

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 19.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  19.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  19.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  19.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  19.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  19.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  19.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  19.09.2019
  Последни новини