Мъртви елени с пластмаса в стомасите в Япония

Властите в древната японска столица Нара предупреждават посетителите да не хранят дивите елени в града - основна атракция за туристите, след като няколко животни са загинали след поглъщането на пластмасови торби, съобщава британското издание "Гардиън".

Големи количества пластмасови боклуци са били открити в стомасите на девет от 14-те елена, които са починали от март насам, уточнява местна организация за опазване на дивата природа.

Смята се, че торбите и опаковките са били изхвърлени от посетители, които хранели животните, пренебрегвайки знаците на английски и китайски, които ги предупреждават да дават на животните само разрешени местни бисквити, които се продават в местни магазини и не се предлагат в пластмасови опаковки.

Служители от Фондацията за опазване на елените нара са открили множество торби и други пластмасови предмети в стомасите на мъртвите животни, уточнява агенция "Киодо". Един от елените е погълнал 4,3 кг пластмаса.

Елените са привлечени от миризмата на храна, идваща от пластмасови торби, изхвърлени от туристите, които се тълпят в Нара, за да разгледат местните храмове и да се докоснат до приблизително 1300 елена, които се движат свободно в главния парк на града.

Ри Маруко, ветеринарен лекар и член на консервационната организация, заяви, че елените умират от глад, след като пластмасата и други чужди тела са увредили тяхната сложна храносмилателна система.

"Елените, които умряха, бяха много слаби и можех да видя костите им", каза Маруко, призовавайки: "Моля, не ги хранете с нищо друго освен с посочените бисквити сенбей."

Елените в Нара, които са известни с това, че нападат посетители, които ги дразнят с храна или се опитват да си направят селфи с тях, се вярва, че са божествени посланици и са определени за природно богатство през 1957 г.

Местните власти заявиха, че ще засилят настояванията си елените да не бъдат хранени с неразрешени храни на фона на резкия ръст на туризма, като броят на чуждестранните посетители в префектура Нара нараства почти десет пъти от 2012 г. до 2,09 млн. през 2017 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини