Иран предупреди западните сили да се махат от Близкия изток

Иран призова Великобритания незабавно да освободи техния задържан петролен танкер и предупреди чуждите сили да "напуснат региона, защото Иран и други регионални държави са в състояние да осигурят регионалната сигурност".

Британски морски пехотинци задържаха иранския танкер Grace 1 през миналата седмица край бреговете на Гибралтар по подозрение, че нарушава санкциите на Европейския съюз, превозвайки петрол за Сирия.

"Това е опасна игра и има последствия... юридическите предлози за задържането не са валидни ... освобождаването на танкера е в интерес на всички страни", изтъкна говорителят на иранското външно министерство пред агенция ИРНА.

Иран предупреждава, че може да предприеме реципрочни мерки, ако танкерът не бъде освободен.

Великобритания обяви вчера, че три ирански военни катера са се опитали да блокират британски петролен танкер да премине през Ормузкия проток, през който преминава петрола от Близкия изток за останалата част от света, но са се оттеглили, след като са били конфронтирани от британски военен кораб. Иран отрече тези твърдения.

Напрежението между Иран и Запада се увеличи седмица след като Великобритания арестува танкера, като Мусави обвинява Обединеното кралство, че е предприела тези действия под натиска на САЩ. "Такива незаконни действия могат да увеличат напрежението в Персийския залив", настоя той.

Шиитски Иран и неговите подкрепяни от САЩ сунитски арабски противници в Персийския залив са в конфликт за господство в Близкия изток, като водят битки чрез проксита от Сирия до Йемен.

Великобритания е сред европейските поддръжници на ядреното споразумение от 2015 г., сключено между Иран и световните сили, от което президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли през миналата година, възобновявайки тежките санкции срещу Техеран.

САЩ обвиняват Иран за поредица от нападения срещу кораби в най-важната петролна транспортна артерия в света от средата на май, обвинения, които Иран отхвърли.

САЩ също така изпратиха допълнителни войски в Близкия изток, за да се противопоставят на иранските заплахи.

"Чуждите сили трябва да напуснат региона, защото Иран и други страни от региона са в състояние да осигурят регионалната сигурност... Иран многократно е изразявал готовността си да проведе преговори със съседите си за разрешаване на споровете", изтъкна Мусави.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
03 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
03 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
03 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
03 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
03 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
03 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
03 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
03 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
03 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
03 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
03 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
03 авг 2020
Последни новини