Изграждат нова зала-хранилище за безценна колекция в Регионалният исторически музей в Смолян

Изображение 1 от 2

    РИМ „Стою Шишков” – Смолян спечели финансиране за проектно предложение „Оборудване на фондохранилище за съхранение на музейни ценности от колекция „Дребни народни тъкани и плетива“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата по обявена конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства.

    Темата е свързана с дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии, а предложението е разработено от уредниците в отделите „Фондове“ и „Връзки с обществеността“ – Блага Илчева и Донка Симеонова. 
    Колекция „Дребни народни тъкани и плетива“ съдържа различни по вид, материал, технология, композиция, колорит и предназначение тъкани и плетива. Те илюстрират локалното и социално-възрастово разнообразие на среднородопския ежедневен, празничен и обреден костюм, както и вещи, свързани с бита и културата в Средните Родопи.

    Част от тях са публикувани в престижното издание „Bulgarian folk costumes from Thrace“, 2003. Участвали са в редица изложби, последната от които е „По шевиците ще ги познаете…“ на РИМ-Шумен, РИМ-Бургас, РЕМ-Пловдив и РИМ-Смолян, 2018 г. През следващата година тъкани от колекцията ще бъдат включени в календар „Българските корени 2020 г.“.
    За ефективното съхранение на движимите културни ценности от колекцията ще бъде преоборудвано фондохранилище с цел подобряване условията за тяхното съхранение. По този начин ще се осигури дългосрочно им запазване за идните поколения, а Клуб приятели на музея ще подкрепи проекта с доброволци.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини