През 2100 година - само 4 милиона българи. Преглед на печата

24 часа

През 2100 година - само 4 милиона българи

До 4 милиона ще се стопят българите до 2100 г., а населението ще застарява все повече, показват прогнозите на "Евростат".

Отрицателната тенденция е отчетена и тази година. Към 1 януари 2019 г. европейската статистическа агенция е преброила точно 7 млн. души в България, след като през 2018 г. та са намалели с 50 хил.

Проблемът се задълбочава от това, че страната ни е с най-нисък естествен прираст в целия Европейски съюз - за миналата година той е бил минус 6,6 промила.

Труд

Юлски мъртвак паникьоса летовниците

Мъртвото вълнение ни изненада и започна още през средата на юли. Опасното явление паникьоса летовниците по Черноморието. Обикновено то се появява около Илинден (20 юли или 2 август по стар стил) и в началото на август. Заради климатичните промени обаче мъртвакът може да хване във всеки един момент. Миналата година например връхлетя още в началото на лятото - през юни, обясниха спасители пред "Труд".

Мъртвото вълнение този сезон действа по нов "график" - в следобедните часове. Поради тази причина през последните 10 дни флаговете по вишките на плажа в Бургас са като на светофар. Сутринта започва със зелено знаме за спокойно море, около обед става жълто и от 14 до 17 часа, когато излиза вятър, сигнализацията вече е червена - за опасно море и мъртво вълнение, което се появява почти всеки ден за по няколко часа, разказаха спасители пред вестника.

Монитор

Крадат цели каравани от къмпинг по морето

K радците са насочили усилията си по къмпингите по Добруджанското Черноморие. Това показват наблюденията на ОД на МВР - Добрич, този сезон. В началото на юли неизвестни задигнаха каравана с румънска регистрация, паркирана в къмпинг "Крапец".

Местните твърдят, че румънски туристи пристигат с кемпери и каравани, позиционират ги на къмпинга и ги оставят тук с месеци. Ходят си през седмицата на работа в Румънско, а през уикендите идват на море.

След кражбата на караваната, на следващия ден пък беше разбит и обран автомобил "Тойота", отново паркиран в къмпинга в Крапец. Регистрирани са и няколко разбити и обрани автомобила около местността Дълбока.

Норвежки турист бе окраден в Балчик, собственик на магазин в Албена пък залови крадла на местопрестъплението - в момент, когато жената опитала да свие няколко бански костюма.

Стандарт

Ужасяващо: Открили Перо без глава!

Ужасяващи подробности около смъртта на най-колоритната личност сред поморийския ъндърграунд - Пламен Стаматов-Перо, потресоха морския град. 47-годишният бивш автоджамбазин бе открит мъртъв в дебрите на Странджа планина, след като повече от седмица бе в неизвестност. Той е открит в гората край село Вълчаново, община Средец, с липсваща глава, пише Флагман бг.

"Тялото бе непокътнато, беше облечен в тениска и с анцуг, нямаше вид на човек, който е тръгнал на лов, а по-скоро на такъв, който е тръгнал за гората изневиделица - без никакво снаряжение, или екипировка", каза очевидец.

Сега

Рашидов: Борисов ще се оттегли в даден момент като Доган

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов коментира в "Денят започва с Георги Любенов", че очаква в някакъв момент Бойко Борисов да се оттегли от лидерската позиция в партията. Според Рашидов, Борисов може да постъпи както Ахмед Доган, който стана почетен председател на ДПС.

"Чувам го напоследък хвърля едни хубави изречения - път на младостта, явно той е разумен човек, ще намери границата, за да може като Доган в един момент - да има влиянието, но да може по един елегантен начин да подготвя кадри", обяви Рашидов пред Националната телевизия. На въпрос дали допуска, че Борисов ще се оттегли може би след третия мандат, депутатът от ГЕРБ обяви: "Аз мисля, че е достатъчно умен и разбира, че има смяна на поколенията".

Капитал дейли

Горивата ускоряват българския износ към държави извън ЕС

Растежът на българския износ леко се ускорява през май - от отчетените 6.3% месец по-рано до 7.3% на годишна база. Приносът е основно на продажбите на стоки в трети страни, които се увеличават с 13%, докато темпът на експорта към ЕС се забавя. Продажбите на горива са най-силния двигател на растежа на износа към държави извън съюза през май. И макар че все още няма подробна разбивка на данните за търговията с други страни членки, данните към април показват, че и тук най-големият принос е на горивата.

Като цяло стойността на продажбите на българския експорт на стоки достига 23.3 млрд. лв. към края на май, а вносът е малко над 25.7 млрд. лв. Темпът на растеж на експорта се ускорява тази година, като един фактор за това е по-ниската база от слабата 2018 г. Същевременно вносът също продължава да се повишава, но със значително по-бавен темп.

Дума

Манолова ще се кандидатира за кмет, ако

Омбудсманът Мая Манолова все още не е решила окончателно дали ще се кандидатира за кмет на София. Заяви обаче, че е на път да го направи, защото властта продължава да се подиграва с хората. Конкретният повод за думите й са поредните промени в Изборния кодекс, с които управляващите искат да премахнат машинното гласуване. Пренебрежението по повод това, за което се боря, е вбесяващо, коментира Манолова пред БиТиВи тази сутрин. Ако ядосат гражданите, ако продължават да се подиграват с тях, ще се кандидатирам, добави омбудсманът.

Манолова е едно от имената, които БСП обмисля като вариант за кандидат-кмет на София.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ди
    Димо
    1 -1
    09:31, 15 юли 2019
    4 млн население на България не значи 4 млн българи! Българите ще са 1/3 + 1/5 турци.. останалото м.а.н.г.у.с.т.и.
  • 2
    Аб
    абжж
    1 -1
    09:45, 15 юли 2019
    Е по рано 2100 е далече нацията трябва да се затрие по рано такъв е плана
  • 3
    На
    Наблюдател
    2 0
    10:16, 15 юли 2019
    По света има милиони българи! Не количеството е важно на една нация, а качеството. Четири милиона на нашата територия не са малко, ще има достатъчно място за всеки, храна и вода. Големи прогнозисти, тук бих цитирал Боримечката, който, като вижда, че Средногорието гори, възкликва, че ако Панагюрище, Клисура са унищожени, няма и България да загине, я! Така че, няма смисъл от мрачни прогнози!
Последни новини