16 °C

Евгений Дайнов: Появи се човекът, който се заяви като наш бъдещ диктатор

Хем знаехме, хем не вярвахме; но моментът дойде. Появи се човекът, който се заяви като наш бъдещ диктатор. Дори нахвърля, пред камера, първоначален списък на хора, с които смята да се саморазправя.

От поне пет години предупреждавам: Борисовият режим, за да продължи да съществува в сегашния си вид, трябва да се прероди в диктатура. Защото няма как олигархичен режим, изцяло отдаден на присвояване на обществени ресурси, да не се натъкне на съпротива. А тя е преодолима само с диктаторски методи.

Самата логика на режима го насочва към диктатура, независимо от това, какво се иска на играчите в него. Точно тук Бойко Борисов направи детинска, наистина бебешка грешка. Създаде инфраструктурата на диктатура, но не за себе си. А за някой прокурор. За това също предупреждавам от поне три години.

И диктаторът-прокурор се появи. Нямаше как да не се появи, защото властта не познава вакуум. Има ли място, подготвено за диктатор – той ще дойде, за да го заеме.

Веднага след номинацията си за главен прокурор – и цели три месеца преди да бъде избран – Иван Гешев побърза да заяви своята политическа програма, т.е. програмата по отношение на властта, пред (по неговите думи) „държавната телевизия“.

Всъщност, всички диктатори от поне стотина години насам честно и от самото начало обявяват своите намерения. После идват разни умници, които казват неща като: „Ама тоя няма да направи това, само си приказва“. Хитлер е добър пример. Пише човекът, още в началото на 1920-те години, че ще унищожи Франция, ще завзема земи на изток и ще истреби евреите. И по-късно го направи. Трябваше да бъде чут от самото начало, за да избегнем едни 60 милиона жертви.

Да чуем Иван Гешев.

Да започнем с формата. Пространното му интервю пред БНТ беше заявка за политическо действие. Което означава: за структуриране, функциониране и насочване на властта. Нямаше нищо общо с описаните в Конституцията функции на прокуратурата като пазител на закона. Ще рече: заяви се като властник, а не като гарант на правото. По стил на изказване, нещо повече, повтори речника на кафявите медии, които пък възпроизвеждат речника на авторитарни властници като Владимир Путин, Виктор Орбан, Александър Лукашенко и т.н. Този речник има за цел да сплашва и унищожава хора; това му е функцията.

Дори само гледайки формата на интервюто, вече знаем, че Гешев възнамерява да упражнява диктаторска власт, която да сплашва и унищожава хора. Съдържанието на казаното от него потвърждава това.

Според Гешев, разделението на властите не е постижение на демокрацията, а „виждане на десните екстремисти“, с което той не е съгласен. От историята знаем, обаче, че всеки, който не приема разделението на властите, иска да събере цялата власт в своите ръце. Властта е разделена, защото, ако бъде събрана, ще започне да мачка гражданите. Затова и според българската Конституция властта е разделена.

Отричайки това разделение, Гешев ясно дава да се разбере, че няма намерението да спазва Конституцията – точно както когато твърди, че „моята работа е да арестувам“. Това, разбира се, не е неговата работа, поне не според Конституцията, според която неговата работа е да следи за спазването на закона.

Нататък. Всеки, който заявява, че няма да спазва Конституцията ни съобщава, че обществените отношения няма да бъдат регулирани от закони. А – от гола сила. Голата сила, на свой ред, се проявява чрез преследването на конкретни хора, схващани като политически противници на съответния властник. Ще рече: като хора, които не искат да допуснат изграждането на желания от него модел на властта като гола сила.

Гешев беше така добър да съобщи на публиката, кого смята за свой враг и, следователно, кого ще преследва. От анализа дотук допускаме, че това преследване няма да стъпва върху Конституцията, а върху силата.

Да се готвят: Иво Прокопиев; Христо Иванов; Атанас Атанасов; партия "Да, България"; Коалиция Демократична България; сайтът Биволь; фирмата, за която работи набеденият за хакер Криссс; всички адвокати; „протестърските“ (по неговите думи) медии; приятелите (и, по силата на модела „гола сила“, семействата) на всички горепосочени. Като че и наша скромност бе включена в този списък, като „учил в Лондон“ преди 1989 година. Гешев не прави разлика между Оксфорд и Лондон, но той не прави разлика и между Конституция и диктатура. Разбирам посланието, смятам се за предупреден.

Пак от историята знаем, че когато тръгне вълната на извън-законовия терор, с отделни хора само се започва. Сетне терорът се стоварва върху цели категории от населението. Гешев даде заявка и в тази посока, казвайки, че не живее в кварталите Изток или Изгрев. В тези квартали, както наскоро разбрахме, живее тежката номенклатура на ГЕРБ. Ще рече: след като се разправи с хората в горепосочения поименен списък, Гешев възнамерява да удари висшите кръгове на ГЕРБ.

Колко лишен не само от разум, а от елементарен инстинкт за самосъхранение трябва да си, за да подкрепяш точно онзи, който точно теб ще унищожи – както в момента прави ГЕРБ по отношение на Гешев? Сами си плетат въжето и любезно му го подават. А сред първите, увиснали на него, ще бъде Бойко Борисов. Няма как да не бъде, защото, докато той съществува, властта на Гешев няма да е тотална. И да се оттегли, и в Банкя да се похлупи – пак ще увисне.

Но разговорът за интелигентността на герберския елит май вече е воден. Смътно си спомням, че ставаше дума за корнишони...

Заключение: каза си го човекът. Предупреди. Ще събере цялата власт в ръцете си. И ще наложи терор върху всички, които не му харесват. Гледайте Иванчева, мислете за себе си.

Предупредени сте. Вземете човека насериозно защото, ако се оставите да бъдете убедени, че той „няма да го направи“, когато дойдат за вас, ще е късно.


Източник: offnews.bg

3 коментара

 • 1
  Са
  СА
  4 -11
  17:39, 23-07-2019
  Този само плюе по всичко.Покажи нещо което си свър... Виж коментара
 • 2
  79
  7968709
  4 -4
  19:18, 23-07-2019
  Тоя скачаше "кой не скача е червен"
  ..... А сега реве против мутрите които ромлянина черния иван (кост-офф) отгледа:))
 • 3
  Ми
  Митю от центъра
  1 -3
  07:50, 24-07-2019
  Тоя не беше ли професор по хандбал от НБУ?


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 22.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Изведете на предна позиция дисциплинираността си в службата. Находка за всеки работодател е да има такъв човек като вас в екипа си. Посветете се на кариерата си, тя е вашата стихия днес. Обърнете внимание и на здравето си, в последно време ви създава притеснения. Нужно е да бъдете по-отговорни и към семейството си.
22.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Многото ви ангажименти днес може да ви направят раздразнителни и нетърпеливи в очакванията ви. За да е по-спокойно около вас не взимайте спонтанни решения, с бързата си мисъл ще изпреварвате околните и това може да ви противопостави на тях. Свършете предвиденото и си дайте малко отдих.
22.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разпределите времето си така, че да е достатъчно и за работата, която има да свършите, и за общуване с близки хора. Ще получите ценни съвети, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направят водещ в делото ви, стига да се вслушате в тях. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
22.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За успеха трябва да се работи. Ако съумеете да извлечете поука от предишни грешки и не допускате повторението им – вече сте постигнали много. Любовта и вниманието на любимия човек ви дават кураж и вдъхновение. На отдавна започнат проект вече му се вижда има края, нужно е още съвсем малко.
22.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
22.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Занимаващите се с творческа дейност ще имат интересни изяви пред широката публика. Търсещите предизвикателства ще имат вълнуващи преживявания, които ще ги зареждат с енергия и вдъхновят да разкриват повече от добрите си страни. Ако се поддадете на чужди внушения, рискувате да влезете в конфликт с близък на сърцето ви човек.
22.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се чувствате натоварени с работа, но резултатите си заслужават. Ако се занимавате с бизнес, бъдете предпазливи при работа с пари и други ценни предмети. Личните си проблеми не споделяте с всеки, бъдете дискретни към себе си и към хората от обкръжението ви. Очаровани ще останете от нечие внимание и това ще ви накара да се почувствате чудесно.
22.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очаквано и действително случващо се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия.
22.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Контактите ви с деловите партньори днес са на ниво и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни фирми през днешният ден са доста рисковани. Сега е момента да разведрите климата в семейството.
22.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъдете обладани от съмнения към всичко, с което се сблъсквате днес. Но така ще загубите от очарованието на изненадата. Правете неща, което ви се харесват. Организирайте си среща с хора, които обичате, и които ви обичат. Това ще ви зареди с енергия и желания за повече развлечения.
22.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще ви зарадва с много приятни емоции и добро настроение. Приемате леко нещата, които се случват около вас, като предпочитате да отговаряте позитивно на всичко. Отношенията ви с любимия човек са прекрасни, за което можете да сте благодарни и на собствените си усилия. Ще останете очаровани от предложението, което получавате днес.
22.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден е много ползотворен за вас в творческо отношение. Имате доста интересни идеи, които трябва да разработите и дооформите. Не пренебрегвайте съветите на вашите близки и не мислете, че чуждото мнение непременно е погрешно. Добри новини свързани с предстоящи бизнес-сделки.
22.08.2019
Последни новини