„Босоногата кралица“ Йорданка Благоева вдъхновява децата на Хасково и представя биографичната си книга

Изображение 1 от 2

    Именитата българска лекоатлетка Йорданка Благоева ще гостува в Хасково през тази седмица.

     
    Световната рекордьорка на висок скок и носителка на сребърен и бронзов олимпийски медали от Олимпийските игри през 1972 г. и 1976 г., ще се срещне с деца от хасковска детска градина, за да разкаже за върховете на големия спорт и трудолюбието, и усилията, които се полагат, за да се достигнат те.
     
    Домакин на срещата на 16-ти октомври е Община Хасково с инициативата на Клуб по аеробика „Виолена“ и ДГ №15 „Слънце“.
     
    Предходния ден, на 15-ти октомври, от 17.30 часа в зала „Хасково“ Йорданка Благоева ще представи книгата „Босоногата кралица. Йорданка Благоева и седемте крачки към върха“, в която е съавтор с Юлия Пискулийска.
     
    Луксозното издание събира историята на родената в монтанското село Горно Церовене известна българска спортистка.
     
    Дело на Йорданка Благоева е първия български рекорд в скок височина. Тя го постига през 1972 година в Загреб, когато преодолява летвата на 194 см с коремно - претъркалящ стил. Именно, защото по онова време при този стил на скачане няма шпайк за маховия крак, Благоева скача с бос десен крак. Оттам идва и прякорът, с който тя е известна сред почитателите си, и който дава заглавието на биографичната й книга-"Босоногата кралица".
     
    Лекоатлетката е зам.-председател и член на Изпълкома на БОК от 1995 година, дълги години президент на учредения от нея Съюз по аеробика, на който и в момента е почетен председател.
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини