-4 °C

Канадски тийнейжър с облитериращ бронхиолит след пушене на електронни цигари

Преди това заболяването е било типично само за работници на фабрики за пуканки и фабрики за преработка на кафе.

17-годишен канадец, който употребявал електронни цигари, бил диагностициран с тежко респираторно заболяване - облитериращ бронхиолит, известен още като "пуканкова белодробна болест". Докладът за случая е публикуван в журнала на Канадската медицинска асоциация и Gizmodo го описва накратко.

Облитериращият бронхиолит се появява поради въздействието на някои вещества, по-специално хлор, амоняк, серен диоксид и други, които запушват дихателните пътища в белите дробове - бронхиолите. В резултат на това пациентите развиват суха кашлица, хрипове и задух.

През 2000 г. тази болест стана известна като "пуканкова болест на белите дробове", след като медиите разказаха за работници, които получили облитериращ бронхиолит във фабрика за пуканки за микровълнова. В този случай заболяването било предизвикано от ароматизиране с диацетил. Случаи на пуканково белодробно заболяване също са регистриранит при производството на печено смляно кафе - по време на този процес също се отделя диацетил във въздуха.

Сега облитериращият бронхиолит за първи път е свързан с вапинга. Заболяването е диагностицирано при 17-годишен жител на Канада, който не е работил в завод за преработка на кафе или във фабрика за пуканки, а в заведение за бързо хранене. В продължение на пет месеца той използвал смеси и редовно добавял към тях тетрахидроканабинол, активната съставка на марихуаната. В резултат на това младежът изпаднал в доста тежко състояние и лекарите сериозно обмисляли трансплантация на белите дробове, но все пак решават да не я правят. След 47 дни интензивно лечение, което включва изкуствена белодробна вентилация, пациентът бил изписан. Лекарите се опасяват, че последствията от вапинга ще останат дълго време. След изписването му той страда от задух и среща затруднения при физическо натоварване.

Предишни проучвания откриха следи от диацетил, с който е свързан облитериращият бронхиолит, в много течни смеси за пушене. Европейският съюз вече забрани употребата на това вещество в електронните цигари.

Един от авторите на работата Карън Босма припомня, че преди да опитате електронни цигари, не трябва да забравяте за възможните сериозни рискове за здравето и потенциални хронични белодробни заболявания. А на тези, които вече използват електронни цигари, специалистът препоръчва да не приемат смеси от незаконни доставчици, защото те могат да съдържат потенциално вредни химикали. Изследователите казват също, че за да се направи окончателно заключение за това дали електронните цигари и вапинга са вредни за човешкото здраве, са необходими допълнителни изследвания. Следователно, преди те да бъдат извършени, електронните цигари не може да се препоръчват като средство, което ще намали вредата от обикновените цигари, дори и други изследвания да говорят това.

По последни данни в 49 щата на САЩ 2051 души са били диагностицирани със заболяване заради електронни цигари (EVALI), 39 от тях са починали. Възрастта на починалите варира от 17 до 75 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
20 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
20 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
20 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
20 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
20 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
20 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
20 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
20 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
20 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
20 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
20 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
20 яну 2020
Последни новини