Канадски тийнейжър с облитериращ бронхиолит след пушене на електронни цигари

Преди това заболяването е било типично само за работници на фабрики за пуканки и фабрики за преработка на кафе.

17-годишен канадец, който употребявал електронни цигари, бил диагностициран с тежко респираторно заболяване - облитериращ бронхиолит, известен още като "пуканкова белодробна болест". Докладът за случая е публикуван в журнала на Канадската медицинска асоциация и Gizmodo го описва накратко.

Облитериращият бронхиолит се появява поради въздействието на някои вещества, по-специално хлор, амоняк, серен диоксид и други, които запушват дихателните пътища в белите дробове - бронхиолите. В резултат на това пациентите развиват суха кашлица, хрипове и задух.

През 2000 г. тази болест стана известна като "пуканкова болест на белите дробове", след като медиите разказаха за работници, които получили облитериращ бронхиолит във фабрика за пуканки за микровълнова. В този случай заболяването било предизвикано от ароматизиране с диацетил. Случаи на пуканково белодробно заболяване също са регистриранит при производството на печено смляно кафе - по време на този процес също се отделя диацетил във въздуха.

Сега облитериращият бронхиолит за първи път е свързан с вапинга. Заболяването е диагностицирано при 17-годишен жител на Канада, който не е работил в завод за преработка на кафе или във фабрика за пуканки, а в заведение за бързо хранене. В продължение на пет месеца той използвал смеси и редовно добавял към тях тетрахидроканабинол, активната съставка на марихуаната. В резултат на това младежът изпаднал в доста тежко състояние и лекарите сериозно обмисляли трансплантация на белите дробове, но все пак решават да не я правят. След 47 дни интензивно лечение, което включва изкуствена белодробна вентилация, пациентът бил изписан. Лекарите се опасяват, че последствията от вапинга ще останат дълго време. След изписването му той страда от задух и среща затруднения при физическо натоварване.

Предишни проучвания откриха следи от диацетил, с който е свързан облитериращият бронхиолит, в много течни смеси за пушене. Европейският съюз вече забрани употребата на това вещество в електронните цигари.

Един от авторите на работата Карън Босма припомня, че преди да опитате електронни цигари, не трябва да забравяте за възможните сериозни рискове за здравето и потенциални хронични белодробни заболявания. А на тези, които вече използват електронни цигари, специалистът препоръчва да не приемат смеси от незаконни доставчици, защото те могат да съдържат потенциално вредни химикали. Изследователите казват също, че за да се направи окончателно заключение за това дали електронните цигари и вапинга са вредни за човешкото здраве, са необходими допълнителни изследвания. Следователно, преди те да бъдат извършени, електронните цигари не може да се препоръчват като средство, което ще намали вредата от обикновените цигари, дори и други изследвания да говорят това.

По последни данни в 49 щата на САЩ 2051 души са били диагностицирани със заболяване заради електронни цигари (EVALI), 39 от тях са починали. Възрастта на починалите варира от 17 до 75 години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини