3 °C

"Много остър шок": Щетите за глобалната икономика при пандемия на коронавируса ще са 1 трилион долара

Глобалната икономика ще претърпи щети от над 1 трилион долара през 2020 г., ако огнището на коронавирус прерасне в силна епидемия в целия свят, изчислиха анализаторите на Oxford Economics. Това би бил „кратък, но много остър шок“.

Глобалният БВП през 2020 г. ще падне с 1,1 трилиона долара (1,3%), ако огнището на коронавирус се превърне в глобална пандемия - широко разпространена и мощна епидемия. Такива изчисления бяха представени от аналитичната компания Oxford Economics. Тя добави, че в този случай ще започне рецесия в икономиките на САЩ и еврозоната.

Вторият възможен сценарий на Oxford Economics е пандемия да обхване само Азия. В този случай световната икономика ще претърпи загуби 0,4 трилиона долара (0,5% от БВП).

Загубите в глобалната икономика ще се дължат на отсъствието на служители в предприятията, намалената производителност, намалената туристическа активност и пътуванията, прекъснатите вериги за доставки и намалената търговия и инвестиции, пише Bloomberg.

Oxford Economics смята, че щетите от глобалната пандемия ще бъдат „кратък, но много остър шок за глобалната икономика“а. Коронавирусът вече има „плашещ“ ефект поради спирането на компаниите в Китай и съседните страни, цитира The Guardian проучването на Oxford Economics.

Засега централните банки и правителствата по света разчитат на факта, че коронавирусът няма да навреди толкова много на световната икономика и че след епидемията ще може да се възстанови бързо, продължава Bloomberg. Световната здравна организация отбеляза, че новите случаи на коронавирус предизвикват "сериозно безпокойство", но засега огнището не може да се нарече пандемия.

Международният валутен фонд смята, че коронавирусът ще намали прогнозата за глобален икономически растеж с 3.3% през 2020 г. само с 0.1 процентни пункта, пише Bloomberg. Аксел Вебер, председател на швейцарската банка UBS Group, не е съгласен: според него растежът ще намалее от 3,5% на 0,5%. Световната банка пише през октомври 2019 г., преди избухването на коронавируса, че силна глобална пандемия може да намали глобалния БВП с 1% според най-консервативните прогнози.

Миналата седмица вирусът започна бързо да се разпространява в Южна Корея, Иран и Италия. Италианското правителство наложи строги ограничения в два региона в северната част на страната - нейната икономически най-развита част. Вирусът заплашва с рецесия в икономиката на страната, което може да навреди на други страни, отбелязва Bloomberg. Властите в Южна Корея повишиха нивото на опасност на "най-високо". Според последните данни, коронавирусът е убил 2704 души по целия свят.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
06 апр 2020
Последни новини