Жените и децата е по-малко вероятно да развият усложения и да загинат от коронавируса

Ранни изследвания в Китай сочат, че жените и децата е по-малко вероятно да загинат от коронавирус в сравнение с мъжете.

Смъртността при Ковид-19 е ниска – едва 2.4% от 44 672 души в Китай.

Но макар сравнително еднакъв брой мъже и жени да се разболяват, мъжете е по-вероятно да развият сериозни усложнения от Ковид-19 и да умрат.

Смъртността сред мъжете – от края на 2019, когато бе засечено заболяването до 11-ти февруари, е 2.8%, в сравнение с 1.7% при жените.

Децата е още по-малко вероятно да загинат в резултат на коронавируса: не са регистрирани смъртни случаи във възрастовата група от 0 до 10, а в тази между 10 и 40 починалите са едва 0.2%.

Експертите все още не знаят защо Ковид-19 засяга мъжете и жените различно, макар подобно поведение да не се наблюдава за пръв път сред вирусите.

Жените се отличават с по-различна имунна реакция от мъжете.

“Жените по-често страдат от автоимунни заболявания, а съществуват докозателства, че те произвеждат повече антитела като реакция на противогрипните ваксини ”, казва професор Пол Хънтър от Университета в Източна Англия.

Смята се, че разликите се дължат на факта, че мъжете по-често пушат и вредят на здравето си и по други начини, което ги прави по-податливи на усложненията от коронавируса.

Подобен е случаят в Китай, където 52% от мъжете и едва 3% от жените пушат.

Изследователи върху вируса ТОРС от Университета в Айова, открили, че женските мишки са по-малко податливи от мъжките.

Но при отстраняване на яйчниците им или блокиране на женския полов хормон естроген, тези разлики изчезвали, което означава, че хормоните може би също играят роля.

Защитата срещу вируса Ковид-19 при младите хора се смята за по-голяма мистерия.

Обикновено младите, наред с хората от третата възраст и тези с хронични заболявания съставляват най-рисковите групи – такъв е случаят с обикновения грип.

Но новият коронавирус не претоварва детската имунна система, което всъщност води до фатален изход.

Голяма част от хората заразили се с Ковид-19 просто ще вдигнат температура, ще получат кашлица и после ще се възстановят.

Но при малцина, вирусът ще предизвика свръхреакция на имунната система, което ще доведе до тежко възпаление.

Това белодробно възпаление може да предизвика дихателна недостатъчност или да се разпространи в други органи, като бъбреците и червата. Възпалените органи не могат да функционират нормално, което води до полиорганна недостатъчност и в крайна сметка смърт.

Това обаче не се случва при децата, макар все още да не е ясно защо.

И все пак учените знаят, че децата са по-малко податливи и на други вируси, като Епщайн-Бар, който причинява жлезна треска и хепатит А.

Източник: independent.co.uk

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини