Недостиг на предпазни облекла в болницата в Мадан, поръчали са 3000 костюма, още чакат

    Многопрофилната болница в Мадан има възможност да отдели четири стаи, които да се изолират за болни от коронавирус. Това каза за СмолянБгвести управителят на здравното заведение д-р Стефан Хаджиев във връзка с подготвяната заповед на министъра на здравеопазването болниците в стараната да се реорганизират за лекуване на заразата.
    "Нашата болница няма интензивно отделение и ОАИЛ, имаме интензивни легла, които са за болните, които лежат във вътрешно и в хирургия. За да разкрием едно такова интензивно отделение ние трябва да имаме респиратори, трябва да имаме инфузомати, трябва да имаме аспиратори. И персонал трябва да имаме за това нещо. Така че не знам в рамките на три дни дали ще може да си вземем такива неща", каза д-р Хаджиев.
    Според управителя в Маданската болница могат да се поемат средно-тежки случаи. Той допълни, че когато болните станат много, естествено ще се търси начин. Но в момента болницата освен че няма оборудване, няма и достатъчно лични предпазни средства."Имаме, колкото да покриваме ежедневната работа на болницата. Дали сме заявки, чакаме да ни отговорят.  И до Логистичния щаб в София сме дали, и до РЗИ сме дали, включително и от фондацията, която събира капачки ни поискаха справка. Поръчали сме още 500 маски на маданска фирма, която шие в момента. Проблемът ни е облеклата, имаме 20-30 облекла и аз съм ги взел при съмнителен случай да имаме възможност да реагираме", каза управителят. Подадената заявка от болницата е за 3000 облекла за многократна употреба и 10 000 еднократни костюма.
    Болницата ще се опита да купи бързи тестове и още два респиратора.
    "Ние имаме всъщност два респиратора, единият е портативен, другият е на машината за анестезия и за упойки. Поне още два респиратора искам да купим и да обособим две реанимационни легла, които да са с абсолютно всичко. Много лошо е, че вече и фирмите отказват и казват: може да ви доставим апаратура обаче август месец".
    Д-р Стефан Хаджиев е предложил на кмета на Мадан да се освободят част от парите, дарени от Шефкет Чападжиев, които все още не са използвани за нуждите на болницата. Това обаче трябва да стане с разрешение на дарителя.

    Величка Петкова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини