449 потвърдени случаи на COVID-19 у нас, 10 смъртни (видео)

Общо 449 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в четвъртък сутринта, 2 април.

Новите случaи са 27 за денонощието.

566 проби са изследвани за последните 24 часа.

Новата област на разпространението на коронавируса е Видин. Три от новите случаи са от Банско. Смолян -3 случая.

Двама пациенти с COVID-19 са починали вчера. В „Пирогов“ е издъхнал 40-годишен мъж  с COVID-19 след внезапно спиране на сърцето. Той е бил приет преди два дни със симптоматика на новия коронавирус в среднотежко състояние. Веднага е бил диагностициран с двустранна пневмония, а по-късно е потвърден  COVID-19. Другият смъртен случай е в болницата в Кюстендил - 57-годишен пациент в интензивно отделение. семяйството се е завърнало от Германия, съпругата е претърпяла там онкологична операция, тя е в добро състояние.

Средната възраст на починалите досега е 61,7 г.

От установените случаи 167 са хоспитализирани, 17 са интензивни.  

25 са излекуваните и изписани от лечебните заведения граждани.

От всички потвърдени случаи на COVID-19 у нас 252 са мъже, а 197 са жени.

Родилките: При установен случай, се установяват контактите и се дезинфекцира отделението. Родилката се оставя за домашно лечение или се лекува в спезиализирано отделение, взависимост от състоянието ѝ. Родилното отделелние не може да бъде затворено.

Сигналите от контактни лица, на които е отказано тестване, са към РЗИ, подчерта ген. Мутафчийски. Същото важи за сигналите от хора със симптоми, които са били отпратени без тест.

Лекарите от Банско: "Кой ги е обвинил, че укриват?", отговори на въпрос началникът на щаба. Случаите с двустранна пневмония според процедурата задължително се изследват за коронавирус, само това съм казал продължи той. Ако те (лекарите в Банско) са го направили, тогава ОК.

184 са изследваните депутати в София, има 2 подозрителни проби. Тестването им продължава днес.

Няма позитивни резултати сред около 200-та изследвани полицаи, нито сред 400-те тествани военни.

Загубата на вкус и обоняние е включена в симптомите в САЩ, съобщава се и от лекарите в Италия. Основният симптом все пак е повишената температура, каза ген. Мутафчийски.

Това, което съобщаваме, не е реалният брой на заразените, каза той, това са положеително тестваните. Реалният брой е много по-голям, откриваме 2 от 10-11 случая. (т.е. заразените може да са 10-11 пъти повече - около 4500 в момента - бел.ред.)

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    @
    @
    2 0
    10:29, 2 апр 2020
    шапкар олигофрен
Последни новини