Голям ремонт в читалището в Чепеларе въпреки извънредното положение

    Въпреки обявеното извънредно положение и забраната за провеждане на културни мероприятия и в читалищата, ръководството и служителите на НЧ “Родопска искра 1880“ в град Чепеларе не преустановиха работа нито за миг. Използвали са времето, за да направят сериозен ремонт в читалищната сграда. "Искахме да превърнем създаденото от поколенията преди нас в нещо още по-красиво и приветливо, защото имаше огромна нужда от това, а тя нараства с всяка изминала година. Първо започнахме със старото нафтово парно, което не се използва от години, а миризмата от него продължаваше да се носи из читалищния салон.
    Неимоверни усилия бяха нужни, за да бъде премахнат над 500 кг. нафтов агрегат и отделно цистерна за нафта към него. Въпреки това, успяхме да се справим и да почистим помещението от пропития с нафта под и стени. Измазани бяха част от стените, оронени през годините, поправена бе и монтирана наново касата с врата, а също така бе прекарана и нова
    електрическа инсталация", разказва в профила си в социалните мрежи председателят на читалището Ангел Николов и публикува снимки как е изглеждало преди и какво е след ремонта.
    Освен това е направен цялостен ремонт на коридора и двете гримьорни, които до този момент са били с оронени и напукани стени, лошо направена мазилка и електрическа инсталация. Инсталирана е изцяло нова електрическа инсталация, има нова мазилка, икономично осветление и нова подова настилка. Закупени са и две нови печки на дърва за едната гримьорна и библиотеката. По-голяма част от средствата за ремонта са подсигурени от кръжока по шев и кройка към читалището, който благодарение на мартенския базар, организиран ежегодно пред читалището, успял да събере не малка сума.
    "Всички, които си закупиха мартеници, изработени ръчно от кръжока са допринесли всичко това днес да бъде реалност. Така вече сме готови да посрещаме актьори, певици и певци и да репетираме самите ние в едни по-приветливи и чисти помещения.Благодарим на всички за подкрепата!", пише Николов.
    Сега предстои да се направи един малък ремонт на едно от най-посещаваните места в читалището - библиотеката, ако финансовото положение позволи това. Читалищното ръководство предвижда монтирането на ново осветление, боядисване на стените и полагане на нова подова настилка.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини