68-годишният мъж с ковид- 19 от община Неделино е имал множество контакти

Днес от РЗИ Смолян беше обявен нов случай на 68-годишен мъж - позитивен с ковид- 19 от Неделино. „Притеснение в общината има, случаят внася притеснение, лицето е от село Гърнати и не е сред тези , които са се върнали от чужбина. Към момента нямаме информация кой е първоизточникът на заразата. Човекът е хоспитализиран, а тази сутрин-15 май, са изпратени екипи да дезинфекцират село Гърнати, така и обществените сгради в село Средец-което има поща, читалище, здравен кабинет, за да може да се намали риска. В момента се установяват контактните лица, за да може от РЗИ в понеделник /18 май/ да се вземат проби на по-голям кръг от хора.

Възрастният мъж е имал доста контакти, тъй като след отслабване на мерките и разрешението за сядане на открити пространства с маси пред питейните заведения, той е посещавал и трите такива обекта в село Гърнати, както и личния си лекар в село Средец.

„Освен това човекът е работил и на една чешма, която правил в селото, наваляло го е дъжд и първоначално помислил, че е настинка и започнал самолечение. След като се е почувствал зле е потърсил лекарска помощ, а през това време семейството е имало и гости от Хасково.

Така че-контактно е лицето.“, каза още Кехайов.

„В община Неделино това е пети случай на ковид-19, но притеснителното е, че всички предходни са завърнали се от Англия, а новият случай е лице, което не е ходило в чужбина, не е контактувало с лица от чужбина. Всички предишни случаи са били хоспитализирани без да пребивават на територията на община Неделино, двама души директно от аерогарата са приети в болница в Пловдив, другите две лица в Смолян в болница. Това е първият случай на позитивен с ковид -19, който е бил в населеното място и е имал контакти с доста хора.

От тук нататък ще правим всичко необходимо, за да ограничим разпространението на заразата.“, коментира кметът на родопската община, като не изключи вариант при усложняване на ситуацията селото да се карантинира. Към момента, въведените в началото на епидемията мерки са преустановени-правеше се дезинфекция, мереше се температурата на влизащите на територията на общината. Безконтактните термометри са предоставени на социалното заведение за настаняване от семеен тип, където са били насочени усилията за недопускане на зараза. Другият безконтактен термометър е бил в сградата на общинската администрация в Неделино, но днес е даден на кмета на село Гърнати, който е медицинско лице и като ветеринарен лекар има познание.

По думите на кмета Боян Кехайов ще започнат замервания на температура на всички, които са контактували с болния човек. На този етап в село Гърнати няма други хора със симптоми и оплаквания, но ако ситуацията се изостри, селото ще се карантинира. След разговор с директора на РЗИ Смолян д-р Кубатева е уточнено, че ако има изменение и евентуални положителни проби, ще се предприемат стриктни мерки спрямо населеното място.

„В социалното заведение в Неделино, където има 14 човека и персонал около 15 човека- нямат оплаквания, а в Филиала на Центъра за спешна медицинска помощ са правени проби от РЗИ и няма данни някой да има положителни проби, а в понеделник отново ще се тестват.“, каза още кметът на Община Неделино.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
31 май 2020
Последни новини