68-годишният мъж с ковид- 19 от община Неделино е имал множество контакти

Днес от РЗИ Смолян беше обявен нов случай на 68-годишен мъж - позитивен с ковид- 19 от Неделино. „Притеснение в общината има, случаят внася притеснение, лицето е от село Гърнати и не е сред тези , които са се върнали от чужбина. Към момента нямаме информация кой е първоизточникът на заразата. Човекът е хоспитализиран, а тази сутрин-15 май, са изпратени екипи да дезинфекцират село Гърнати, така и обществените сгради в село Средец-което има поща, читалище, здравен кабинет, за да може да се намали риска. В момента се установяват контактните лица, за да може от РЗИ в понеделник /18 май/ да се вземат проби на по-голям кръг от хора.

Възрастният мъж е имал доста контакти, тъй като след отслабване на мерките и разрешението за сядане на открити пространства с маси пред питейните заведения, той е посещавал и трите такива обекта в село Гърнати, както и личния си лекар в село Средец.

„Освен това човекът е работил и на една чешма, която правил в селото, наваляло го е дъжд и първоначално помислил, че е настинка и започнал самолечение. След като се е почувствал зле е потърсил лекарска помощ, а през това време семейството е имало и гости от Хасково.

Така че-контактно е лицето.“, каза още Кехайов.

„В община Неделино това е пети случай на ковид-19, но притеснителното е, че всички предходни са завърнали се от Англия, а новият случай е лице, което не е ходило в чужбина, не е контактувало с лица от чужбина. Всички предишни случаи са били хоспитализирани без да пребивават на територията на община Неделино, двама души директно от аерогарата са приети в болница в Пловдив, другите две лица в Смолян в болница. Това е първият случай на позитивен с ковид -19, който е бил в населеното място и е имал контакти с доста хора.

От тук нататък ще правим всичко необходимо, за да ограничим разпространението на заразата.“, коментира кметът на родопската община, като не изключи вариант при усложняване на ситуацията селото да се карантинира. Към момента, въведените в началото на епидемията мерки са преустановени-правеше се дезинфекция, мереше се температурата на влизащите на територията на общината. Безконтактните термометри са предоставени на социалното заведение за настаняване от семеен тип, където са били насочени усилията за недопускане на зараза. Другият безконтактен термометър е бил в сградата на общинската администрация в Неделино, но днес е даден на кмета на село Гърнати, който е медицинско лице и като ветеринарен лекар има познание.

По думите на кмета Боян Кехайов ще започнат замервания на температура на всички, които са контактували с болния човек. На този етап в село Гърнати няма други хора със симптоми и оплаквания, но ако ситуацията се изостри, селото ще се карантинира. След разговор с директора на РЗИ Смолян д-р Кубатева е уточнено, че ако има изменение и евентуални положителни проби, ще се предприемат стриктни мерки спрямо населеното място.

„В социалното заведение в Неделино, където има 14 човека и персонал около 15 човека- нямат оплаквания, а в Филиала на Центъра за спешна медицинска помощ са правени проби от РЗИ и няма данни някой да има положителни проби, а в понеделник отново ще се тестват.“, каза още кметът на Община Неделино.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини