Ръст на заразените с коронавирус в община Девин, насочвали ги директно към областната болница

Сериозен е натискът към областната болница в Смолян, стана ясно на редовния брифинг на Областния щаб за противодействие на коронавируса. "В петък приехме 22-ма пациенти, същото беше и в събота и неделя. Прави впечатление, че идват много болни от община Девин, също от Борино и Доспат", каза директорът на здравното заведение д-р Марин Даракчиев. По думите му в момента в областната болница се лекуват 34 пациенти с доказан Ковид-19, но има настанени, на които още не е излязъл ПСР теста. "Дори и някои с отрицателен тест имат нужда от болнично лечение", допълни д-р Даракчиев.
В община Девин увеличението на заразените е най-голямо за изминалата седмица, констатират и здравните власти. Според д-р Сийка Чернева от РЗИ-Смолян не става въпрос за огнище. "Разпространението е дифузно и се констатира не само в общинския център, а и в селата от общината", каза д-р Чернева.
Според алгоритъма при сигнал за Ковид-19 Спешна помощ трябва да приведе пациента най-напред в общинската болница. Това се прави от болниците в Златоград и Мадан, но в Девин има проблем, коментира областния управител Недялко Славов.
Така част от заболелите пристигат директно в областната болница в Смолян. "Имахме няколко случая на примедени пациенти без никакви изследвания, без ренгенография. Така ние не можем да преценим тежеста на инфекцията. Но никой не сме върнали", каза д-р Даракчиев.
Така, въпреки че като цяло случаите на Ковид-19 за седмица намаляват спрямо предишната, остава висок процентът на хоспитализациите. От 120 позитивни 68 процента са настанени в лечебни заведения. Излекуваните през седмицата са 76, смъртните случаи са 15.

Величка Петкова

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ла
  Латинка Яръмова
  4 0
  21:53, 24 ное 2020
  Така.....да си кажем истината!!!! Девинската болница винаги е била и ще бъде"трън" в очите на доста хора! Та по въпроса на създалата се епидемиологична обстановка в община Девин:
  1. МБАЛ-Девин , за разлика от останалите общински болници на територията на област Смолян обслужва три общини.
  2. РЕДНО Е тежките случай да се поемат от областната болница, впредвид осигуррността и кадрово и със съответната апаратура и то без"тон и половина кандърмации"
  3.Всеки български гражданин сам решава в кое лечебно заведение да направи изследванията си и къде да се лекува и това е негово право по Конституция.
  4. Нека компетентните органи посочат какви мерки предприеха, за да се ограничи заразат на територията на общинит Девин, Борино, Доспат!
  • Ма
   Мария Андонова
   4 0
   01:52, 25 ное 2020
   В МБАЛ Девин има 34 болни от тях 19 пол., 6 чакат резултат и 9 отр.

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини