Reuters: ЕС започна дебат за COVID-паспорти за ваксинирани

В понеделник страните от Европейския съюз започнаха дебат за това дали хората, получили ваксина срещу COVID-19, трябва да имат по-голяма свобода да пътуват през лятото от тези, които не са имунизирани, съобщава Reuters.

Европейските министри от 27-те страни от ЕС проведоха видеоконференция, за да обсъдят по-голяма координация във ваксинацията, тема, която ще бъде разгледана от лидерите на ЕС, които ще се срещнат онлайн в четвъртък.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изложи идеята за сертификат за ваксинация в целия ЕС миналата седмица в писмо до Европейската комисия, като това цели да подпомогне възстановяването на трансграничното пътуване, осакатено от пандемията.

Германският външен министър Хайко Маас заяви в неделя, че ваксинираните хора трябва да могат да се върнат по-рано в ресторантите и кината, въпреки че други министри критикуват неговото мнение.

Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, каза, че е важно да се подчертае, че ваксинацията е доброволна - някои хора не са в състояние или не желаят да получат ваксина.

Шефчович каза на пресконференция след срещата в понеделник, че такива хора не трябва да имат ограничени права. Ваксинацията обаче може да се превърне в условие за пътуване, подобно на настоящите изисквания в много страни за отрицателен тест за COVID.

„Ще има различни варианти за това как се справяме с пътуванията ... възможността за електронно удостоверение за ваксинация може да бъде добавена“, каза той.

Михаел Рот, представляващ Германия в понеделник, заяви, че е жизненоважно да се установи дали ваксинираните хора все още могат да предават коронавируса на други.

Изпълнителният орган на ЕС работи, за да гарантира, че данните за ваксинацията могат да се събират по електронен път в обща платформа.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията ще започне да събира данни от тази седмица за доставените ваксини и ваксинациите по държави.

Шефчович каза, че страните от ЕС трябва да бъдат до голяма степен синхронизирани, за да помогнат за отварянето на единния пазар, който позволява свободно движение на хора и работници.

Много страни от ЕС казват, че получават по-малки от очакваните доставки на ваксини срещу COVID-19 и се оплакват от несигурност относно бъдещите доставки, казаха представители на ЕС пред Reuters.

Междувременно щатските корпорации Microsoft, Apple и Google заявиха своя интерес да разработят електронни сертификати или паспорти, които да послужат за безопасно пътуване, съобщи CNBC. 

Източник: offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини