Лаура Кьовеши за причините Европейската прокуратура да отхвърли шестима кандидати от България

От днес Европейската прокуратура започва работата си по същество. Всеки европейски гражданин ще може да подава сигнали до институцията на собствения си език. Български представител в новата институция е Теодора Георгиева.

България предложи 10-ма делегирани прокурори, 6 от които бяха отхвърлени от главния европейски прокурор Лаура Кьовеши, четирима бяха одобрени.

Ето какво каза Лаура Кьовеши за предложенията от България - в специално интервю за БНТ:

“Получихме десет предложения от България да назначим десет делегирани прокурори от страната ви. Разбрах, че процедурата в страната е била прозрачна, ние не я коментираме. Но на базата на вътрешни правила, имаме нашите собствени вътрешни процедури и трябва да проверим опита на кандидатите и дали отговарят и на другите критерии. Направихме това и за съжаление някои от българските кандидати бяха отхвърлени. Нека ви дам само един пример - имахме кандидати, които нямат опит като прокурори, а това е първото условие на Европейската прокуратура - да имат дълъг опит в разследването на финансови престъпления. Сега очакваме да получим нови предложения от България, за да бъдат запълнени всички 10 места, които имаме за България.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ша
    Шайка
    5 0
    17:58, 1 юни 2021
    Българските прокурори са на къса каишка от Дебелия.

Още новини

Последни новини