В Македония: С "Илинден" ни потъна и лицето... Изплува алчността!

Трагедията в Охридското езеро обсеби вниманието не само на българската общественост. Черната за България събота се превърна в едно от най-обсъжданите събития и в Македония.
 
Днес в македонските публикации преобладава тонът на недоволство заради състоянието на корабоплаването в Охридското езеро, както и настояването да се потърси отговорност от всички лица, които имат вина за трагичния инцидент.

"С кораба "Илинден" ни потъна и лицето". С това заглавие излиза националистическият Време, предава Дойче веле. Вестникът посочва, че 85-годишният кораб имал разрешение, издадено от германска застрахователна компания. Изданието съобщава за оставката на министъра на транспорта Миле Янакиевски, който от своя страна бил заявил устно, че за нея ще решава премиерът. Следващата министърка, която трябвало да си подаде оставка, била ръководителката на МВР Гордана Янкуловска.

"България скърби и търси отговорност", пише пък всекидневникът Шпиц. Вестникът отбелязва, че в деня на траур в Македония само кметът на Охрид е поискал отговорност от самостоятелната структура в Министерството на транспорта, отговаряща за каробоплаването в Охридското езеро. Засега има само една оставка по телефона и един човек в ареста, констатира със съжаление Щпиц.

"Македония и България са в черно", пише опозиционният Утрински вестник.
Той посочва, че "обществеността настоява по-бързо да се разбере как се случи така, че само за няколко минути корабът "Илинден" потъна и предизвика смъртта на 15 български туристи".


Под заглавие "Идилията за Охрид потъна" македонският Дневник пише, че България имала намерение да проведе паралелно разследване. Вестникът отбелязва, че нещастието е било въпрос на броени дни, тъй като претоварени кораби свободно си кръстосвали из езерото през цялото лято, а инспекциите от Капитанията в Охрид стимулирали това.

В редакционен коментар под заглавие "Изплува алчността" Игор Шевагич отбелязва, че случилото се в Охрид отразява реалността в македонската държава. Авторът обвинява стремежа на собствениците на кораба бързо да натрупат пари, както и ресорното транспортно министерство и неговата структура Капитания, които си затваряли очите пред това, че "през цялото лято "Илинден" пътувал с повече пътници от разрешеното".

В същото време българското разследване потвърди, че корабът няма да бъде изваден от водите на Охридското езеро до сряда.

Времето засега не позволява "Илинден" да бъде изваден. Подготвя се подробен план за начина, по който ще бъде изваден корабът. В интерес на разследването ще се направи опит той да бъде изваден без да му бъдат нанесени щети. Комисията е решила да бъде извършено допълнително подводно снимане на 12 точки от потъналия кораб, които се смятат за важни за разследването.

Капитанът на кораба "Александрия" Зоран Гилевски, който оказа помощ на сънародниците ни, съобщи за bTV, че причината за трагедията не е възрастта на кораба.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини