Книга нареди един до друг Перперикон и Стоунхендж

Свещеният град Перперикон е единственият културно-исторически паметник от Балканския полуостров, включен в книгата "Свещени места - от Стоунхендж до Сантяго де Компостела" от британския автор Филип Кар-Гом. Това каза в Националния пресклуб на БТА археологът проф. Николай Овчаров. Той посочи, че книгата представлява луксозен албум, съдържащ 51 културно-исторически паметници и природни забележителности от цял свят. Изданието излиза сега на български език. 

Според Филип Кар-Гом, който е психолог по образование, тези 51 паметници и природни забележителности имат "особено значение, тъй като в тях са съдържа и духовна енергия", отбеляза Овчаров. Той допълни, че Филип Кар-Гом е посещавал много пъти България и е запознат с учението на Петър Дънов.

За книгата "Свещени места - от Стоунхендж до Сантяго де Компостела" има вече повече от десет рецензии в цял свят, като в тях се разказва и за Перперикон, каза археологът.

На пресконференцията Николай Овчаров представи своята шеста книга, отпечатана във варненското издателство "Славена" - "Археологически пътувания из Македония". Тя съдържа 25 кратки есета, излезли в съботната рубрика на археолога във вестник "Стандарт", както и други негови материали. В тези есета са включени археологическите ми открития, направени при експедициите ми в Македония в продължение на 20 години, като първата от тях започна през септември 1989 г., разказа Овчаров. По думите му тази археологическа експедиция е била важната, тъй като тогава е установил, че Македония е пълна с много исторически извори - повечето от тях непроучени дотогава.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини