Дарителска кампания обявиха в Соколовци за модернизиране камбанарията на църквата си

Дарителска кампания за модернизиране на камбанарията на църквата "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" е обявена в село Соколовци.
"Камбаната е неизменен спътник в живота на всеки християнин. Вярва се, че звукът на камбаната е гласът на Бога, притежава божествена сила, прогонва лошото, донася хармония, целителен е. А желанието на жителите на село Соколовци е да бият камбаните на старата църква всеки ден. Работата на храма се поддържа изцяло от доброволческата дейност на местните, в църквата няма назначен персонал, а малцина са тези, които в наши дни знаят как да бият църковните камбани механично. Ето защо, за да бият отново двете камбани всеки ден за жителите и гостите на селото, местните имат желание да монтират система, която да позволи електронното им управление, за което е необходима сумата от 4900  лева. За да съберат нужните средства, стартират дарителска кампания". Това гласи призивът в социалните мрежи.

Интересна със своята архитектура и стенописи, построена през 1836 г., православната църква „Св. Св. Апостоли Петър и Павел” е една от 8-те църкви, построени в Смолянския регион със специален турски ферман. Близо два века по-късно и днес тя продължава да посреща православните християни благодарение на жителите на селото, които се грижат за нея на добра воля.
Офертата на фирма GHP&A Ltd, която може да изпълни проекта, включва: Преработка на два броя камбани от механични в електромеханични и механични, два бр.стойки за захващане на ел.магн.ударници, два бр. ел.магн. ударници, компютър за управление за до 8 бр. камбани, силово ел.табло, монтаж, окабеляване от таблото до камбаните, преработка на съществуващите ударници, настройки и транспорт. Обща стойност: 4900 лв.

Всеки, който желае и има възможност да помогне, може да го направи чрез дарение по учредена за целта банкова сметка:
 Сметка: BG70BPBI79421200047809
 SWIFT: BPBIBGSFXXX
 Име на банката: Postbank
 Адрес на банката: 260 OKOLOVRASTEN PAT STR.
SOFIA 1766, BULGARIA
Получател: Стефан Георгиев Станчев
Основание: Дарение - камбанария "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", с. Соколовци

Дарение може да се направи и на място в селото - при Мария Семерджиева, касиер при храм "Св. Св. Апостоли  Петър и Павел", с. Соколовци.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини