Цялостен град отпреди повече от 3000 години с богати гробници е открит в Северен Китай

С откриването на руините на цялостен град от бронзовата епоха в района може би е разкрит загадъчният произход на древните бронзови изделия, намирани в продължение на 80 години в Северен Китай.

Археолозите вече са откривали стотици изумителни артефакти в обширния археологически обект Джайгоу, на около 110 км южно от съвременния град Юлин в провинция Шанси, включително бронзови съдове, рисувана керамика, накити, инкрустирани с тюркоаз, и гравирани парчета нефрит.

Реликвите, датиращи отпреди повече от 3000 години, са изработени по време на династията Шан, управлявала Северен Китай от около 1600 г. пр.н.е. до 1046 г. пр.н.е.

Тази бронзова фигурка на птица, инкрустирана с парченца тюркоаз, е сред артефактите на възраст около 3000 години, открити от елитните гробници в местността Джайгоу.

Тази бронзова фигурка на птица, инкрустирана с парченца тюркоаз, е сред артефактите на възраст около 3000 години, открити от елитните гробници в местността Джайгоу. Кредит: Shaanxi Academy of Archaeology

Археолозите описват находката на пресконференция в Пекин от Националната администрация за културно наследство на Китай.

Обектът Джайгоу е един от най-големите, откривани някога от този ранен период; гробните вещи в гробниците на 3000 години включват тези обеци, изработени от злато и нефрит.

Обектът Джайгоу е един от най-големите, откривани някога от този ранен период; гробните вещи в гробниците на 3000 години включват тези обеци, изработени от злато и нефрит. Кредит: Shaanxi Academy of Archaeology

Експертите заявяват, че от 40-те години на миналия век насам местните хора са откривали древни артефакти в своите земеделски земи, но произходът им е бил неизвестен. Сега откриването на цялото селище от бронзовата епоха в местността Джайгоу, разположено на 11 хълма и заемащо площ от 3 кв. км, обяснява тяхната история, посочват археолозите.

"На обекта са открити всички основни елементи на централно селище", разказва пред държавния вестник China Daily Сю Лянгао (Xu Lianggao), изследовател от Китайския институт по археология. "В миналото сме откривали някои гробници и мащабни структури в този район, но този път е разкрит цялостният облик на едно селище."

Кост, деликатно издълбана с рисунки, които представляват сом, и инкрустирана с парчета тюркоаз.

Кост, деликатно издълбана с рисунки, които представляват сом, и инкрустирана с парчета тюркоаз. Кредит: Shaanxi Academy of Archaeology

ДРЕВНО СЕЛИЩЕ

Шаанси, заедно със съседните Хънан и Шанси, съставляват така наречената "люлка на древната китайска цивилизация" в басейна на Жълтата река, а династията Шан е най-ранната, за която има археологически доказателства, въпреки че се смята, че династията Ся я предшества между 2070 г. пр.н.е. и 1600 г. пр.н.е.

Общо 13 древни китайски династии са имали свои столици в Шаанси в продължение на повече от 1000 години, което обяснява защо съвременната провинция е източник на много големи археологически находки.

Обектът Джайгоу включва няколко луксозни гробници с богати погребални вещи, като тази нефритена скулптура на птица. Археолозите смятат, че това може да е било столица на държава, асимилирана от Шан.

Обектът Джайгоу включва няколко луксозни гробници с богати погребални вещи, като тази нефритена скулптура на птица. Археолозите смятат, че това може да е било столица на държава, асимилирана от Шан. Кредит: Shaanxi Academy of Archaeology

Разкопките на археологическия обект Джайгоу започват през юни 2022 г. и сега древният град е признат за най-големия в региона, с някои от най-богатите гробници, откривани досега, според докладите от пресконференцията.

От началото на разкопките през юни 2022 г. на обекта Джайгоу са открити най-малко седем луксозни гробници. Тази бронзова звезда, инкрустирана с тюркоаз, е сред стотиците артефакти, открити там.

От началото на разкопките през юни 2022 г. на обекта Джайгоу са открити най-малко седем луксозни гробници. Тази бронзова звезда, инкрустирана с тюркоаз, е сред стотиците артефакти, открити там. Кредит: Shaanxi Academy of Archaeology

Археологическият обект датира от периода на бронзовата епоха на династията Шан, между около 1600 и 1000 г. пр. Тази черупка от костенурка може да е била използвана за гадаене.

Археологическият обект датира от периода на бронзовата епоха на династията Шан, между около 1600 и 1000 г. пр. Тази черупка от костенурка може да е била използвана за гадаене. Кредит: Shaanxi Academy of Archaeology

Археолозите вече са открили девет аристократични гробници в Джайгоу, от които седем са правоъгълни гробници с проходи, което показва, че са принадлежали на местни владетели, разказва пред China Daily Сун Джанвей (Sun Zhanwei), изследовател в Академията по археология на Шъанси.

"Гробниците с проходи символизират висок социален статус", обяснява Джанвей. "В тази йерархия тези, които нямат висок статус, не биха могли да имат погребален проход."

Центърът на града от бронзовата епоха е изграден с помощта на трамбована пръст - строителна техника, при която смес от влажна почва се уплътнява във вътрешността на форма или основа. Там са открити и сгради с различни функции, включително занаятчийски работилници и пещи за изпичане на керамика.

Археолозите смятат, че обектът се състои от цяло селище с гробници, централни сгради и занаятчийски работилници, разположени на 11 близки хълма. Сред находките е и тази издълбана кост.

Археолозите смятат, че обектът се състои от цяло селище с гробници, централни сгради и занаятчийски работилници, разположени на 11 близки хълма. Сред находките е и тази издълбана кост. Кредит: Shaanxi Academy of Archaeology

Според китайския държавен телевизионен канал CGTN археолозите в Джайгоу са открили и няколко бронзови парчета от конски колесници и останки от коне, които ще бъдат "изключително важни доказателства за изследване на появата на колесниците в Китай и развитието на обичаите за погребване на колесници".

Археолозите вече са открили над 200 предмета от гробниците там, като например лакови изделия, които са подобни на тези, открити в други обекти от династията Шан.

По време на пресконференцията специалистите заявяват, че руините в Джайгоу може би някога са били столица на отделна държава, която е била завладяна от Шан, чието седалище е било в град Инсу в Хенан, и след това им е плащала данък.

Complete Bronze Age town with elite tombs discovered in northern China, Live Science

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини