ISW: С внос на боеприпаси Русия успява да поддържа артилерийския огън в Украйна

Вътрешното производство на артилерийски снаряди в Русия, допълнено от увеличения внос на боеприпаси от Северна Корея, вероятно ще позволи на руските сили да поддържат достатъчно артилерийския огън в Украйна през 2024 г., макар и на сравнително по-ниско ниво, отколкото през 2022 г. Ръководителят на разузнавателния център на Естонските сили за отбрана полковник Антс Кивиселг заяви на 20 октомври, че Русия все още има около четири милиона оставащи артилерийски снаряда, които руските сили могат да използват за война с "нисък интензитет" още една година.

Кивиселг отбеляза, че Северна Корея вероятно е изпратила до 1000 контейнера с боеприпаси в Русия, всеки от които съдържа между 300-500 единици артилерийски боеприпаси. КНДР може да е предоставила между 300 000-500 000 броя боеприпаси на Русия, които могат да издържат до един месец при текущия дневен темп на потребление от около 10 000 снаряда на ден.

Украинският военен анализатор полковник Петро Черник съобщи на 23 октомври, че руските сили в момента изстрелват между 10 000-15 000 снаряда на ден, което е значително по-малко от темповете на стрелба през лятото на 2022 г. от 45 000-80 000 снаряда на ден.

Въпреки това, западни източници и сателитни изображения потвърдиха, че севернокорейските доставки, вероятно предимно съставени от артилерийски снаряди, са се увеличили драстично, откакто руските и севернокорейските власти вероятно са започнали повече официално военно-техническо сътрудничество през септември, както ISW съобщи по-рано, и Северна Корея е вероятно ще осигури допълнителни доставки.

Въз основа на западни оценки за капацитета за производство на руска артилерия и продължаващия износ на севернокорейска артилерия, Русия вероятно ще може да поддържа като цяло достатъчна скорост на стрелба в обозримо бъдеще. Въпреки че общото намаляване на скоростта на руския огън може да попречи на способността на руските сили да провеждат нападателни операции, руските сили е малко вероятно да се сблъскат с широко разпространен недостиг, който хронично ще подкопае отбранителните операции, а спадът в скоростта на огън няма да осигури на украинците налага предимство.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Степента, до която международните партньори на Украйна поддържат способността на Украйна да поддържа ефективна тежест на огъня спрямо руските сили, ще бъде ключов определящ фактор за съответните способности през 2024 г.

Руските сили извършиха още една серия от удари с ракети и безпилотни летателни апарати срещу Украйна в нощта на 22 срещу 23 октомври. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли 13 дрона Shahed-131/136, един неуточнен дрон и една крилата ракета Kh-59 и че украинските сили са унищожили всички цели. Украинското южно оперативно командване съобщи, че руските сили са извършили девет въздушни удара, използвайки неопределен брой противорадарни ракети въздух-земя Х-31.

Украинското южно оперативно командване също съобщи, че украинските сили са свалили девет дрона Shahed, които руските сили са насочили към пристанищната инфраструктура в Одеска област. Руските сили редовно атакуват пристанищна и зърнена инфраструктура в Одеска област, а украински официални лица съобщиха, че Русия вероятно ще поднови ударите срещу украинската критична инфраструктура през есента и зимата.

Русия вероятно ще продължи да се насочва към украинската пристанищна и зърнена инфраструктура в опит да попречи на украинския износ на зърно, докато Русия се опитва да разшири собствения си износ на зърно, най-скоро чрез договор за зърно с Китай на стойност 2,7 трилиона рубли (около 26,5 милиарда долара), подписан на 17 октомври.

Украинските сили настъпиха южно от Бахмут на 23 октомври на фона на продължаващи контранастъпателни операции близо до Бахмут и в западната Запорожка област. Геолокирани кадри, публикувани на 22 октомври, показват, че са напреднали през железопътната линия северно от Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут). С това се потвърждават предишни изявления на украинския генерален щаб и руски блогъри.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължават настъпателните действия в посока Мелитопол (западната част на Запорожка област).

Руското правителство изглежда набляга на разходите за отбрана пред социалните програми във федералния бюджет за 2024 г. въпреки противоположните послания, предназначени да успокоят руското население. Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи на 23 октомври, че предложеният от руското правителство бюджет за 2024 г. включва 68% увеличение на планираните разходи за отбрана в сравнение с 2023 г., увеличавайки разходите за отбрана до шест процента от руския БВП.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство отбеляза, че руското правителство вероятно ще похарчи повече пари за плащания и разходи за здравеопазване за ранени военнослужещи, голяма част от които вероятно ще се нуждаят от медицински грижи през целия живот, както и за семействата на руски военнослужещи, убити в битка. Постоянното увеличаване на военните разходи вероятно ще допринесе за по-голяма инфлация в Русия. Руското правителство не е предложило увеличаване на разходите за гражданско образование или здравеопазване в бюджета за 2024 г., което на практика намалява тези бюджети предвид нивата на инфлация. Руският министър на финансите Антон Силуанов по-специално заяви на 16 октомври, че руският проектобюджет за 2024-2026 г. "не е военен бюджет" по време на заседание на комисията по бюджет и данъци на Държавната дума.

Силуанов добави, че изпълнението на социалните задължения е една от най-приоритетните области на руския федерален бюджет, 30,5 процента от които са предназначени за социални въпроси. Изявлението на Силуанов показва, че руските власти все още чувстват необходимостта да омаловажат увеличените разходи за отбрана преди руските президентски избори през март 2024 г. поради опасения за това как руското население гледа на този въпрос и на войната в Украйна като цяло. ISW по-рано съобщи, че руският президент Владимир Путин според съобщенията възнамерява да обсъжда войната в Украйна възможно най-малко в политически съобщения, водещи до президентските избори. Руските власти може все повече да подчертават социалните разходи пред разходите за отбрана с наближаването на президентските избори, въпреки реалността на увеличените разходи за отбрана.

Говорителят на командването на ВВС на Украйна полковник Юрий Игнат заяви на 22 октомври, че първата група украински пилоти ще започне обучение с инструктори на изтребители F-16 "в близко бъдеще".

В момента пилотите се обучават на симулатори F-16. Politico съобщи на 13 октомври, че неназован американски служител е заявил, че обучението на пилотите може да бъде ускорено поради спешната нужда на украинските сили от бойни самолети.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с председателя на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко и Федералния комитет по отбрана и сигурност на 23 октомври. Шойгу и сенаторите обсъдиха "най-належащите въпроси за подкрепа" на войната в Украйна, включително изпълнението на бюджетните цели за оръжия и оборудване снабдяване, подпомагане на руски военнослужещи и техните семейства и други неуточнени законодателни инициативи. Шойгу подчерта значението на руските отбранително-промишлени бази за задоволяване нуждите на руската армия.

Ръководителят на украинската военна администрация на Луганска област Артьом Лисогор заяви на 23 октомври, че окупационните власти мобилизират редовни студенти в окупираната Луганска област.

Лисогор заяви, че окупационните власти са принудили студенти от Донбаския държавен технически университет в окупирания Алчевск, Луганска област, да вземат академичен отпуск, за да служат в руската армия.

Украинският генерален щаб съобщи на 23 октомври, че окупационната полиция претърсва окупираната Нова Каховка, Херсонска област за до 60 руски военнослужещи, които според съобщенията са напуснали постовете си.

Центърът за украинска съпротива съобщи на 23 октомври, че сътрудници на окупацията, университетски администратори и членове на прокремълски организации принуждават цивилни да даряват кръв в окупираната Донецка област, която вероятно ще бъде прелята на ранени руски военнослужещи, воюващи близо до Авдиевка.

Руските власти увеличават броя на присъдите и засилват наказанията за лица, признати за виновни за разпространение на "фалшива информация" за или "дискредитиране" на руската армия. Руският информационен бюлетин Комерсант съобщи на 23 октомври, че руските съдилища са осъдили 21 души за разпространение на невярна информация за руската армия през първите шест месеца на 2023 г., в сравнение с общо 14 присъди през 2022 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини