5 месеца след трагедията, случаят "Илинден" не е приключен

Близо пет месеца след корабокрушението в Охридското езеро случаят с кораба "Илинден" все още не е приключен, заради което не може и да се внесе в прокуратурата, предаде македонската телевизия Алфа. По-рано бе съобщено, че експертният екип ще приключи работа през януари. 

Адвокатите на засега единствения обвиняем – капитана на кораба, също чакат случая да стигне до прокуратурата, за да видят дали и срещу кого ще бъде повдигнато обвинение и дали може би случаят ще бъде приключен като нещастен случай. Някои от експертите пък очакват да се провери дали за инцидента носят отговорност още двама души. 

Паралелно разследване се води и в България, където се проверява дали за случая носи отговорност фирмата, която е организирала екскурзията, при която загинаха 15 туристи. Според българските медии най-късно до края на тази седмица ще се знае дали ще бъде повдигнато обвинение срещу агенцията, посочва Алфа.

Медията добавя, че българските следствени органи са се оплакали, че не са в течение на разследването, което водят македонските им колеги.Казват, че са поискали документацията за разследването още през ноември, но получили само част от показанията на свидетелите, но не и заключенията на експертния екип. От Основния съд в Охрид посочва, че към тях никой не се е обръщал с такова искане, тъй като сътрудничеството протичало през прокуратурата, която пък предоставяла на българските колеги всички, които се прибавяло в разследването.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини