Папата иска светът да забрани сурогатното майчинство

Папа Франциск призова за забрана в световен мащаб на родителството чрез сурогатно майчинство, съобщава „Ройтерс“.

Той нарече тази практика „достойна за съжаление“ и сериозно нарушаване на достойнството на жената и детето.

Изявлението му вероятно ще антагонизира про-ЛГБТ групите, тъй като сурогатното майчинство често се използва от хомосексуални двойки, които искат да имат деца. То идва и след историческото му решение да разреши благословиите за еднополовите двойки.

„Намирам за осъдителна практиката на т. нар. сурогатно майчинство, което представлява тежко посегателство върху достойнството на жената и детето, основано на експлоатация на ситуации на материални нужди на майката“, заяви папата.

„Следователно, изразявам надеждата си за усилие от страна на международната общност да забрани тази практика повсеместно“, допълни той.

87-годишният Франциск направи изявлението си в 45-минутно обръщение към акредитирани във Ватикана пратеници, което понякога се нарича неговата реч за „състоянието на света“.

Налични са малко статистически данни за броя на бебетата, родени чрез сурогатно майчинство. Поради етични съображения практиката е незаконна в много страни по света, както и в някои щати на САЩ.

Критиците на практиката предупреждават за потенциала за „пристрастност към бедността“ срещу жени, които стават сурогатни майки от финансова потребност.

Интересът обаче продължава да расте, тъй като все повече жени избират да отложат бременността до по-късна възраст, когато плодовитостта им намалява, а все повече еднополови двойки търсят начини да създадат семейства поради невъзможност от естествено зачеване.

В Италия - страната, която обгражда Ватикана, сурогатното майчинство е незаконно. Там управляващата дясна коалиция на премиера Джорджа Мелони прокарва през парламента закон, който ще разшири съществуващата забрана, така че да се въведат наказания за двойките, които отиват в чужбина, за да извършат процедурата.

Папа Франциск, който е начело на повече от 1,35 милиарда католици в света, потвърди и осъждането на Ватикана на джендър теорията, която предполага, че полът е по-сложен и променлив от бинарните категории „мъж“ и „жена“ и зависи от повече от видими полови характеристики.

Той нарече теорията „изключително опасна, тъй като отменя различията в претенциите си да прави всички равни“.

 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини