Община Неделино ще привлича туристи с Фестивален център

Изображение 1 от 2

    В Община Неделино се проведе обществено обсъждане на Концепция за ИТИ BG16FFPR003-2.001-117 "Устойчиво екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област" на водещ партньор Община Рудозем.
    Срещата бе открита от кмета на Община Неделино Боян Кехайов, който, след представянето на Концепцията от екипа на ОИЦ-Смолян, допълни пред присъстващите повече детайли относно дейностите, които Общината предвижда да реализира като част от представената КИТИ. Кехайов изрази своята увереност колко важно и значимо за устойчивото екологично и социално-икономическо развитие на Общината ще бъде изпълнението на Концепцията. На общественото обсъждане присъстваха и представители на общинската администрация, партньори, представители на бизнеса, НПО и граждани. Всички те изразиха своето положително мнение и подкрепа за изпълнението на Концепцията.
    Настоящата Комбинирана концепция за интегрирани териториални инвестиции обединява следните общини: Рудозем, Мадан, Неделино, Девин и Борино. Всички те се обединяват около една цел и тя е постигане на екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област. Като партньори са привлечени и сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради, Професионална гимназия по електротехника - гр. Девин и асоциирани партньори - работодатели. Партньорите в концепцията са обединени около решаването на общи проблеми и полагането на усилия в посока подобряването на икономическото и социално развитие на региона.
    Концепцията включва разнообразни мерки и интервенции във всички общини. Община Неделино предвижда да популяризира „Неделинския двуглас“, както и да изгради Фестивален център за популяризиране на „Неделинския двуглас“. Друга голяма инвестиция, която Община Неделино ще реализира, ако Концепцията бъде одобрена, е изграждане на „Център за възстановяване и развитие“, който се планира да бъде разположен в сградата на бившето Основно училище „Васил Левски“ в Горно Неделино. Центърът ще може да предложи различни услуги, които в комбинация с минералната вода – ще бъдат предпоставка за развитието на Общината като туристическа дестинация.
    Като част от настоящата Концепция Община Неделино предвижда мерки за превенция и защита при неблагоприятни геодинамични процеси на територията на общината, както и изпълнение на мерки за развитие на човешките ресурси на територията на Община Неделино - обучение на безработни лица за „Поддръжка на пътища“, „Озеленител“; „Камериер“, „Санитар“, „Спасител“, „Екскурзовод“, „Администратор“ и „Готвач“ и осигуряване на заетост за 12 месеца.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини