Слънцето на райета

Сн.: NASA

Орбиталната слънчева обсерватория SDO (Solar Dynamics Observatory) на НАСА получи странна снимка на Слънцето, на която звездата е на червени и зелени райета. Специалистите си обясняват този ефект с влиянието на атмосферата на Земята.

„Сега знаем как би могло да изглежда едно дете на Юпитер и Слънцето“, шегува се Ралф Сегуин от Лабораторията на Слънцето.

Астрофизикът Сергей Богачев от Физическия институт „Лебедев“ пояснява пред РИА Новости, че този ефект е не само красив артефакт, а възниква заради неравномерното поглъщане на слънчевото излъчване от атмосферата на Земята.

„Изследването как слънчевата светлина се пречупва и се поглъща в атмосферата е единственият начин да се изучава най-горният й слой, което е много важно за прогнозата на сроковете на живот на спътниците“, отбелязва той.

„Раираното“ Слънце според него може да се наблюдава два пъти годишно, близо до точките на есенното и пролетното равноденствие, когато геостационарните спътници, към които се отнася и SDO, влизат в период на затъмнение – Земята скрива Слънцето от тях.

Когато звездата излиза от земната сянка, първи в атмосферата стават видими късите вълни, а чак след това – светлината с по-голяма дължина на вълнàта. В резултат на това може да се хване моментът, когато в някои канали Слънцето вече се вижда напълно от телескопите, а в други все още е частично закрито от атмосферата.

Сезонът на затъмнението за американската обсерватория завършва на 6 октомври. Апаратът SDO беше пуснат на 11 февруари 2010 г. и представлява най-съвършения инструмент за изследване на Слънцето.

В хода на неговата мисия, предвидена за 5 години, той ще изучава магнитното поле на Слънцето и неговото влияние на химията на земната атмосфера и климата. Обсерваторията ще изучава и „космическото време“ на звездата.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини