Imagine, 30 години по-късно

На този ден преди 30 години светът загуби Джон Ленън. С четири изстрела в гърба завършва пътят на идола на едно поколение. Наричан още "геният", "легендата", "иконата", фронтменът на "Бийтълс" е създател на логично-нелогичните музикални теми, изпълнени със светлина, които донасят славата на групата.

Убиецът получава автограф върху най-новия албум на Джон Ленън Double Fantasy, произвежда фаталните изстрели и остава на тротоара пред дома музиканта докато го арестуват. Марк Дейвид Чапман e един от многото чакащи, дошли за да зърнат идола си. Нелепата гибел провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят. Смъртта на звездата на Бийтълс хвърля в скръб цяло поколение последователи, чиято цел е мирът на планетата. Името на Джон Ленън е свързано колкото с музиката, толкова и с глобалната кауза за мир на планетата.

Защо 30 години по-късно не забравяме бившия бийтълс, с кръглите черни очилца? Изчистената от всякаква витиеватост музикална фраза и немногословните чисти послания в текстовете на песните му продължават да звучат актуално. Те са важни и днес за хората, за човечеството. Още има войни, още търсим мира в себе си и с другите. Да си спомним днес Imagine и Give Peace a Chance, заради които Джон Ленън е застрашен от екстрадиране. Тогава войната с Виетнам е приоритет на САЩ, а президент е Ричард Никсън. Днес имаме други войни, но светът все пак се е променил към по-добро оттогава. Убедена съм, днес ни липсва един Джон Ленън, който ясно, просто и много красиво да изрази желанието ни да живеем в мир, стремежа ни за хармония. Да ни припомни какво е важно за всички нас. Да му повярваме. Да го последваме.

Наскоро из мрежата се появиха съобщения, че „Бийтълс” се събират за коцерт. Пол Маккартни, Ринго Стар и дигитални изображения на Джон Ленън и Джордж Харисън ще са на сцената в Лос Анджелис на 27-ми август 2011 г.

Та хайде сега, нека си представим...

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини