Паника у нас - изкупихме гайгеровите броячи

Паникьосани от ядрената авария във Фукушима, нашенци изкупиха всички гайгерови броячи в страната. Трагедията в Япония накара българите да купуват радиационни броячи като за последно и сега ценните уреди никъде не могат да бъдат открити, пише „Монитор”.

Няколкото родни фирми, които предлагат измервателните уредите у нас, вдигат безпомощно ръце и обявяват, че следващите няколко седмици количеството ще си остане изчерпано. Няма как да се поръча и от чужд производител, защото в Германия и Русия – традиционните доставчици у нас на такава апаратура, положението е същото.

Проверка показа, че никъде у нас не може да се намери уред за измерване на радиацията под 1000 лева. Единствените останали бройки са безбожно скъпи.

Припомняме, че вчера Агенцията за ядрена и промишлена сигурност на Япония беше принудена да повиши аварията в АЕЦ „Фукушима-1” от пето на седмо ниво по Международната скала за оценка на ядрените събития. До момента седмо ниво по тази скала беше единствено аварията в Чернобил, пише вестник „Российская газета”.

Решението за завишаване на степента на аварията от пета до седма, е базирана на нови оценки на японските власти, според които общото количество радиоактивни материали, изпуснати от централата от началото на аварията, вече е прехвърлило границата за инцидент от седма степен, обявена от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Според изявлението на Хидехико Нишияма, заместник генерален директор на японската Агенция за ядрена и индустриална безопасност, общото количество радиоактивни материали, изпуснати от АЕЦ „Фукушима-1”, вече е достигнало около 10 % от замърсяването от аварията в Чернобил.

Но на отделна пресконференция представител на компанията, управляваща централата, „Токио илектрик пауър”, заяви че след време замърсяването от японската централа може да надхвърли това от катастрофата през 1986 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини