Архимандрит Висарион ще отслужи Света литургия в манастира "Св.Атанасий"

Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще оглави Света литургия в манастира "Св.Атанасий"  край местността Варадил на 2 май от 9.00 часа.

На тази дата православната църква чества Успение на Св. Атанасий Александрийски. Денят е известен още като летен Атанасовден. След Светата литургия архиереят на Смолянска духовна околия ще отслужи водосвет за здравето на всички миряни,

дошли да почетат светеца.

Осигурен е безплатен транспорт за желаещите да присъстват на литургията.

Автобусът ще тръгне на 2 май в 8,30 часа от Архиерейското наместничество в Смолян и ще минава през всички спирки.   

Св.Атанасий Велики е роден в бедно християнско семейство в египетската столица Александрия  /295г./. Той се е прочул на Никейския събор в борбата против арианите и станал световноизвестен богослов.  Наследил и епископската катедра. Като мъдър духовник, прекарал 15 години в изгнание, написал много книги, писма и съчинения в защита на православието.

Затова и в богослужението, и в личния си живот епископ Атанасий остава образец за всички поколения миряни и епископи.

Умира на 2 май  373 г.

Манастирът, носещ името на светеца, край местността Варадил над смолянския квартал Райково, е издигнат между 1870 и 1880г. по инициатива на хаджи Маргарит.

През 90-те години започва цялостно обновяване на манастира. Основни ктитори са Асен Маргаритов, Васил Асенов, Иван Маргаритов, семейство Мая и Иван Кисьови, както и много други родолюбиви родопчани, които искат да запазят за поколенията стародавната обител.

Архиерейско наместничество - гр.Смолян

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини