Норвегия ни дава 127 млн.евро за природа и култура

Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия в България и Зорка Първанова откриха официално ДАНО-център в село Момчиловци, изграден с финансовата помощ на норвежкото правителство.

127 милиона евро за финансиране на различни проекти, са предвидени за България от правителството на Норвегия.

Това съобщи в смолянското село Момчиловци посланикът на скандинавското кралство у нас Тове Скарстейн.

Приоритетно ще бъдат подкрепени разработки за опазване на природната среда и биоразнообразието, както и на културно-историческото наследство. Посланичката и президентшата Зорка Първанова прерязаха лентата на новосъздадения център за доброволчески, академичен, научен и образователен туризъм /ДАНО- център/ .

Модерният комплекс е изграден с подкрепата на норвежкото правителство от 590 000 евро. Сградата на старото 140 годишно училище в смолянското село, беше напълно реконструирана и обновена за целите на проекта.

Центърът е единствен по рода си в Европа и  ще привлича туристи  с интерес към опазването на околната среда и съхранението на автентичния бит и култура.

 В проекта участват и община Смолян с 95000  евро, съвместно с   Национално движение “Българско наследство”, което е инвестирало 24 000 евро. В новата база, изградена по проекта за 18 месеца, за пръв път  в България ще се развива пилотен туристически модел, който е нова пазарна ниша.

И това ще става в “Норвежката къща” в село Момчиловци.

В обекта са усвоени средства  от изминалия финансов период на норвежката помощ за България 2007 – 2009 година.

Макар че Норвегия не е член на Европейския съюз, тя е част от европейския вътрешен пазар и е заинтересована от по-добрата икономическа и социална интеграция на България в Европа.

Дипломатът на Скандинавското кралство у нас отбеляза, че резултатът от проекта в Родопите е много добър и допълни, че за Норвегия и нейните данъкоплатци е важно да виждат положителните промени, осъществени с техните пари.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини