В художествената галерия в Смолян има драстични закононарушения, сочи проверка на МК

В Художествената галерия в Смолян има редица нарушения, констатирала планова проверка на Министерство на културата.  Комисията от ведомството е дала и 16 препоръки за отстраняване на закононарушенията, като е поискала и да се потърси отговорност от директора на Художествената галерия Здравко Палазов. Това е окончателното становище от направения одит, който е приключил още през април миналата година.

Резултатите от него обаче липсвали в общината и местната

 управа успяла да се запознае с тях едва през януари 2012г. , и то след като допълнително ги е поискала от министерството.

„Докладът е изключително негативен за цялостната работа на галерията. Не само за управлението и стопанисването на институцията, но и за работата по поддръжка на художествения фонд”, обобщи кметът на общината Николай Мелемов.

След като специалистите в общинската администрация най-сетне получили резултатите, станало ясно какво констатирала комисията.

 Плановата проверка е обхванала  спазването на Закона за културното наследство, а поисканите обяснения от директора  на културната институция Здравко Палазов все още се чакат. 

Сред най-фрапиращите констатации от проверката са, че в работно време главният вход на Художествената галерия е заключен, а на него виси надпис:” За посещения-звънете на служебния вход”.

Потокът от туристи изкачва десетките стъпала до културния комплекс от Художествена галерия и Регионален исторически музей, който е на един от най-високите хълмове в Смолян.

До музея достъпът е осигурен целогодишно и там винаги има кой да посрещне гостите още от вратата. Веднага ги поемат добре подготвени екскурзоводи, има добре подбрана информация на различни езици, дори и на Брайлова азбука за незрящите хора, коментира кметът Николай Мелемов.

За галерията обаче, чийто официален вход е само на 10 метра - нещата изобщо не са така.

В разгара на туристическия сезон и то в работно време, посетителите първо трябва да направят сериозно издирване на служебния вход, преди изобщо някой да им обърне внимание и да ги посрещне.

В последствие става ясно, че още през 2006г. от МК е правило проверка, след която също са дадени препоръки за отстраняване на нарушенията. Сигналът е бил подаден в доклад, както от  бивши, така и настоящи уредници и служители, които са разкрили редица нарушения в периода от 2005г. до 2011г. Но към август 20011г. те така и не са били изпълнени.

Последната констатация от ревизията през април 2011г. дава няколко важни предписания за изпълнение, сред които са, да се установи статута на Художествената галер

ия, както и незабавно да се направи пълна инвентаризация на културния фонд съвместно със специалисти. Целта е да се види какво е останало в наличност, какво е състоянието на художествената колекция на галерията, както и нейната автентичност.

От министерството също са настояли за обявяване на конкурс за нов директор, както и да се потърси отговорност от настоящия за извършените нарушения. Наложително е да се направи и ремонт на покрива на сградата и да се обезопаси фасадата, тъй като е опасна за живота на хората, пише още в доклада

 „Нормално е да чуем и становището на г-н Палазов, да каже своите виждания и след това ще направя конкретни предложения към кмета Николай Мелемов” , коментира секретарят на община Смолян Замфир Копчев.

„Трябва да се предприемат спешни мерки за отстраняването на всички тези нередности, след което ще започне съвместна кампания за рекламно представяне на емблематичните за Смолян Исторически музей и Художествена галерия”, заключи кметът Николай Мелемов.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини